Medici pediatri, cardiologi reputaţi şi specialişti în nutriţie, s-au reunit, ieri, la Constanţa, pentru a discuta importanţa pentru sănătate şi, în mod special, pentru sănătatea copiilor, a unui consum adecvat de grăsimi, în cadrul simpozionului „Grăsimile alimentare şi sănătatea în actualitate”. Evenimentul face parte dintr-un program internaţional de comunicare a importanţei calităţii grăsimilor din alimentaţie pentru sănătatea populaţiei, programul iniţiat la începutul lunii februarie 2009, la Barcelona, prin Reuniunea Internaţională a Specialiştilor în Nutriţie, reuniune la care au participat 25 de ţări, printre care şi România. Programul este continuat la nivel internaţional, fiecare ţară participantă organizînd o serie de evenimente similare cu scopul de a disemina informaţiile relevante şi concluziile Reuniunii de la Barcelona. Şeful Clinicii de Diabet din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, prof. dr. Doina Catrinoiu, a susţinut o prezentare despre „Recomandările ghidurilor privind rolul grăsimilor alimentare în menţinerea stării de sănătate”. Potrivit acesteia, populaţia are o percepţie eronată cu privire la lipide şi la rolul acestora în nutriţie. „Studiile internaţionale au arătat că 59% dintre consumatori cred că grăsimile nu fac parte dintr-o dietă sănătoasă, iar 38% dintre aceştia susţin că evită alimentele cu conţinut de grăsimi. Aceste două percepţii sînt eronate, ignorînd rolul esenţial pe care îl au lipidele în dezvoltarea şi buna funcţionare a organismului uman”, a declarat prof. dr. Catrinoiu. Ea a citat recomandările recente ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care susţine că lipidele ar trebui să constituie aproximativ 30% din consumul zilnic de nutriţienţi. Din această cantitate, dr. Catrinoiu a precizat că grăsimile nesaturate şi polinesaturate ar trebui să reprezinte cel puţin două treimi, iar grăsimile saturate de origine animală nu mai mult de o treime. Tot în cadrul întîlnirii, medicul a declarat că aproape 20.000 de bolnavi de diabet se află în evideţele medicilor constănţeni, una dintre cauze fiind şi o alimentaţie necorespunzătoare. La rîndul său, şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul SCJU, dr. Elvira Craiu a vorbit despre „Patologia cardiovasculară, între teorie şi practică”. Ea a susţinut că menţinerea sănătăţii aparatului cardiovascular ar trebui să fie o combinaţie a trei factori: o dietă echilibrată, exerciţii fizice regulate şi evitarea consumului de tutun şi a alcoolului în exces.