Mii de constănţeni de toate vîrstele, dar şi turişti aflaţi în acest weekend, la malul mării, au avut parte, în noaptea de sîmbătă spre duminică, de o experienţă insolită, vizitînd gratuit şi descoperind în nocturnă două dintre cele mai importante instituţii muzeale ale oraşului. Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa (MINAC) şi Muzeul Marinei Române s-au alăturat, în cursul nopţii de 16 spre 17 mai, celor peste 2.200 de muzee din întreaga lume, participante la Noaptea Muzeelor, avînd porţile deschise şi accesul liber pentru toţi cei care au dorit să afle din tainele istoriei şi marinei, într-o manieră inedită.
Oaspeţii nocturni nu s-au lăsat aşteptaţi la niciunul dintre muzeele constănţene care au ales, la finele săptămînii trecute, să rămînă deschise publicului pînă tîrziu în noapte. Peste 600 de vizitatori, în special tineri şi adolescenţi, care, între distracţiile de weekend, şi-au făcut timp şi pentru o manifestare culturală în miez de noapte, dar şi copii de şapte-opt ani, însoţiţi de părinţi sau bunici, au luat cu asalt Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa (MINAC). Încă de sîmbătă seară, de la ora 20.00, cînd s-a dat liber vizitelor gratuite, la intrarea în muzeu, zeci de constănţeni stăteau răbdători, dar şi curioşi, la… coadă, pentru a beneficia de turul gratuit al instituţiei. Cu toţii au fost încîntaţi de vizita în sălile de expoziţie ale fascinantului Muzeu de Istorie, care adăposteşte un patrimoniu de excepţie.
Înscris oficial în cadrul acestei prestigioase manifestări culturale, Muzeul Marinei Române s-a aflat, la rîndul său, la dispoziţia publicului, cu un program special şi gratuit, prelungit de sîmbătă, de la ora 09.00, pînă la ora 01.00 a zilei de duminică. Manifestările au debutat cu vernisarea unei expoziţii de inspiraţie marină şi cu manifestarea tematică ,,Europa maritimă - desene pe asfalt”, desfăşurată de către copiii Grădiniţei „Tom Degeţel”, sub coordonarea muzeografului dr. Ion Rîşnoveanu. Seria evenimentelor organizate de Muzeul Marinei a continuat, sîmbătă, cu evocarea a 70 de ani de cînd Nava-şcoală „Mircea” a intrat în serviciul Forţelor Navale Române (17 mai 1939 - 17 mai 2009), manifestare care a reunit tineri şi cadre didactice din învăţămîntul liceal constănţean. Pînă la ora închiderii instituţiei, publicul vizitator a mai putut asista, în cadrul vizionării expoziţiei permanente a Muzeului Marinei Române, la o serie de prelegeri pe teme istorice, însoţite de proiecţii interactive, beneficiind şi de ghidaje de specialitate. Ofiţerul de Relaţii Publice al muzeului, muzeograf dr. Andreea Atanasiu, a precizat că numărul vizitatorilor care au trecut pragul instituţiei, cu prilejul acestui program, a fost de 3.142, o cifră apreciabilă. Potrivit şefului Secţiei de Istorie din cadrul instituţiei, dr. Florin Stan, Muzeul Marinei Române va continua seria manifestărilor culturale menite să atragă un număr cît mai mare de vizitatori, nefiind ignorate însă nici manifestările ştiinţifice sau dezbaterile care vor reuni specialişti ai Marinei şi istorici. Astăzi, de la ora 12.00, în Sala de artă „Comandor Dimitrie Ştiubei”, va fi vernisată expoziţia temporară „Modernizarea Portului Constanţa la începutul secolului XX. Mărturii foto-documentare”, organizată de către Direcţia Judeţeană Constanţa a Arhivelor Naţionale, iar mîine, Muzeul Marinei Române organizează masa rotundă cu tema „Marina Română - istorie şi perspective europene”, dedicată Zilei Maritime Europene.
Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătorită la malul mării
La această amplă manifestare culturală au aderat, însă, şi alte instituţii muzeale constănţene, care oferă publicului program de vizitare gratuit, în cursul zilei de astăzi, cînd se marchează, totodată, Ziua Internaţională a Muzeelor. Astfel, vizitatorii Muzeului de Artă vor beneficia de acces liber în intervalul orar 9.00 – 24.00, iar vizitele gratuite la Muzeul de Artă Populară se vor putea face între orele 9.00 şi 17.00. Iniţiativa „Noaptea Muzeelor\", înfiinţată, în 2005, de Ministerul Culturii şi Comunicaţiilor din Franţa, vizează construirea şi consolidarea unei reţele de muzee europene în jurul unui eveniment comun. Scopul este acela de a încuraja publicul larg, în special tinerii, să descopere colecţiile muzeelor. Manifestarea este un eveniment patronat de Consiliul Internaţional al Muzeelor şi Consiliul Europei.
Astăzi, cu prilejul Zilei Internaţionale a Muzeelor, Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia, în colaborare cu Primăria Municipiului Mangalia, organizează, începînd cu ora 21.00, spectacolul de teatru antic intitulat „Electra”. Spectacolul se va desfăşura în aer liber, în faţa Muzeului de Arheologie „Callatis”, unde arhitectura este oarecum asemănătoare cu cea a unui teatru antic. Piesa este pusă în scenă de studenţii anului al III-lea de la Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius”, specializarea Artele spectacolului - Teatru, îndrumaţi de lect. univ. dr. Radu Niculescu şi asist. univ. Emanuel Cristoiu. Decorul va simboliza palatul din Micene, iar costumele, coloana sonoră, luminile şi interpretarea de excepţie a studenţilor-actori vor reproduce atmosfera din Antichitate. Regia, scenariul, coloana sonoră, costumele, filmările şi montajul spectacolului sînt realizate de lect. univ. dr. Radu Niculescu. Spectacolul va fi oferit gratuit publicului iubitor de istorie, la fel cum, pe parcursul întregii zile, intrarea în muzeu va fi gratuită.
Începînd din 1977, în ziua de 18 mai se sărbătoreşte, anual, Ziua Internaţională a Muzeelor. Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) a stabilit această Zi pentru a sensibiliza publicul cu privire la rolul muzeelor în dezvoltarea societăţii. Anul acesta, tema Zilei o constituie „Muzeele şi turismul”. Manifestarea este patronată de ICOM, împreună cu Federaţia Mondială a Prietenilor Muzeelor (FMAM).
Graţiela GHEORGHE, Codruţ BURDUJAN