Autorităţile turce au demis din funcţii aproape 8.000 de membri ai forţelor de securitate, suspectaţi de legături cu tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie, potrivit unui decret publicat joi în Jurnalul oficial, relatează AFP.
În total 7.669 de poliţişti şi 323 de jandarmi, însărcinaţi cu securitatea internă, au fost demişi.
Turcia îl acuză pe fostul imam Fethullah Gülen, autoexilat în Statele Unite, dar şi pe mişcarea sa Hizmet (Serviciu, în turcă), că a organizat puciul eşuat, soldat cu peste 260 de morţi, şi că se află la conducerea unui "stat paralel" care s-a infiltrat în instituţii.
Gülen neagă ferm aceste acuzaţii.
Regimul s-a angajat într-o vastă epurare a instituţiilor, în urma tentativei militare de a-l răsturna, cu scopul de a debarasa ţara de ceea ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan cataloghează drept "virusul" confreriei Gülen.
Aceste ultime destituiri nu se limitează doar la forţele de securitate.
Aproape 520 de persoane au fost înlăturate de la conducerea afacerilor religioase, potrivit decretului publicat joi.
De asemenea, 543 de procurori şi judecători au fost concediaţi joi, în cadrul anchetei cu privire la presupuse legături ale administraţiei cu Gülen.
Numărul membrilor sistemului judiciar daţi afară se ridică astfel la 3.390, potrivit postului turc NTV.
Potrivit decretului, orice judecător sau procuror care a cerut să iasă la pensie poate solicita, în următoarele două luni, să-şi reia activitatea.
Totodată, alţi 820 de militari - fără a pune la socoteală generali şi amirali - au fost revocaţi, a anunţat joi Ministerul Apărării, citat de presa turcă.
În total, 4.451 de militari au fost înlăturaţi din fiuncţii după puciul eşuat, inclusiv 151 de generali şi amirali.