Aproape 8.500 de persoane au fost ucise în Siria din martie 2011

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Aproape 8.500 de persoane au fost ucise în Siria din martie 2011

Externe 08 Martie 2012 / 00:00 290 accesări

Aproape 8.500 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în violenţele înregistrate de la începutul revoltei din Siria, în martie 2011, a anunţat, ieri, Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO). Printre victime figurează 6.195 de civili şi 2.263 de soldaţi şi membri ai serviciilor de securitate, dintre care 428 de dezertori care s-au alăturat rebelilor, adică un total de 8.458 de morţi, a adăugat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman. La sfârşitul lui februarie, secretarul general adjunct al ONU, Lynn Pascoe, estima că ”represiunea din Siria s-a soldat, cu siguranţă, cu peste 7.500 de morţi. Nu putem oferi cifre precise dar există informaţii credibile că bilanţul depăşeşte adesea o sută de civili morţi pe zi, între care numeroşi copii şi femei”. Situaţia umanitară este din ce în ce mai îngrijorătoare în Siria, unde organizaţiile de ajutorare nu au acces în oraşele devastate de bombardamente, în special la Homs, unde un convoi cu ajutoare de urgenţă este blocat de şase zile la intrarea în cartierul Baba Amr. ONU estimează că peste 25.000 de refugiaţi se află în prezent în ţări învecinate cu Siria, alte 100.000-200.000 de persoane fiind strămutate în interiorul ţării.

Preşedintele american, Barack Obama, a descris situaţia din Siria drept ”tristă” dar a spus că ”o intervenţie militară unilaterală a SUA ar fi o greşeală”. El s-a declarat convins că preşedintele sirian, Bashar al-Assad, va cădea, la fel ca alţi dictatori, dar SUA vor încerca să ajungă la acest rezultat prin izolarea Siriei. În prima sa conferinţă de presă din 2012, Obama şi-a avertizat criticii să nu uite costul războiului. El a respins comparaţiile cu Libia, avertizând că situaţia din Siria este mai complicată. În Libia, unde rebelii susţinuţi de NATO l-au îndepărtat de la putere pe Muammar Gaddafi, după o revoltă de mai multe luni, SUA s-au bucurat de cooperarea deplină a regiunii, a explicat preşedintele. ”Ideeea că modul de rezolvare a fiecăreia dintre aceste probleme este desfăşurarea armatei noastre nu a fost adevărată în trecut şi nu este adevărată acum. Trebuie să analizăm ceea ce facem prin prisma a ceea ce va fi eficient dar şi prin prisma a ceea ce este crucial pentru interesele de securitate americane”, a explicat Obama. Luni, senatorul republican John McCain, rivalul lui Obama în alegerile prezidenţiale din 2008, a cerut lansarea de raiduri aeriene americane împotriva forţelor siriene.

SPRIJIN CIA PENTRU REBELI Agenţi ai Mossad, CIA şi societăţii de securitate Blackwater sunt implicaţi în violenţe militare la Homs, în Siria, relatează o agenţie de presă apropiată Hezbollah, precizând că arme fabricate în SUA şi în Europa au fost descoperite în districtul Baba Amr al oraşului. Circa 700 de combatanţi au fost arestaţi recent în fostul fief al rebelilor, Baba Amr. ”Au capturat combatanţi de naţionalităţi arabe, inclusiv din Golf, Irak şi Liban. Printre ei se aflau şi agenţi ai serviciilor de informaţii qatariote şi luptători care nu sunt arabi, din Afganistan, Turcia şi din unele ţări europene, precum Franţa”, a declarat un expert sirian în afaceri strategice, Salim Harba. Potrivit expertului, ”un birou de coordonare a fost înfiinţat în Qatar, cu sponsorizare americană şi din Golf. Din acest birou fac parte agenţi de informaţii americani, francezi şi din Golf - în special din Qatar şi Arabia Saudită - precum şi agenţi ai CIA, Mossad şi Blacwater şi membri al Consiliului sirian de Tranziţie. Forţele siriene de securitate au documente şi declaraţii care ar putea dăuna tuturor celor care au conspirat împotriva Siriei şi ar putea duce la o schimbare politică şi privind securitatea, nu numai pe plan intern, sirian, ci şi la nivel regional”.

Potrivit unui email recent al Stratfor, dat publicităţii de Wikileaks, directorul pentru analize al institutului sugerează că trupe NATO se află deja pe teren în Siria. Anterior, au fost vehiculate informaţii neconfirmate în legătură cu prezenţa occidentală în ţara arabă, de partea rebelilor, după ce 13 ofiţeri francezi ar fi fost caputaţi de forţele guvernamentale, la începutul lunii martie. Preşedintele Bashar al-Assad a spus în repetate rânduri că trupele sale nu luptă împotriva unor manifestanţi paşnici, aşa cum susţine Occidentul, ci împotriva unor bande armate susţinute de Vest. Comunitatea internaţională a respins, însă, orice implicare militară în conflictul din Siria.



12