Aproape jumătate din victimele atentatului de la Nisa sunt de origine străină

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Doliu mondial

Aproape jumătate din victimele atentatului de la Nisa sunt de origine străină

Externe 20 Iulie 2016 / 14:05 532 accesări

Cunoscut obiectiv turistic, orașul Nisa, greu încercat de Ziua Națională a Franței de o lovitură teroristă dată de un tunisian naturalizat, a îndoliat nu doar sufletele francezilor, ci ale întregii lumi, întrucât psihopatul care a lansat atacul de pe 14 iulie a lovit la întâmplare cetățeni din diverse țări ale lumii, aflați la Nisa pentru a-și petrece vacanța. Ministerul francez de Interne a anunțat că 38 din cele 84 de persoane ucise în atentatul de la Nisa erau de origine străină, victimele provenind din 19 state, printre care Algeria, Germania, Tunisia, Belgia, Brazilia, SUA, Italia, Polonia, Rusia, România, Elveția, Maroc, Turcia sau Ucraina. În ceea ce privește persoanele rănite, acestea sunt din aproximativ 29 de state, însă lista cu răniți nu este încă finalizată, a mai anunțat ministerul. Zeci de persoane au fost rănite, iar 19 dintre acestea sunt în continuare în stare critică, la peste cinci zile de la atentatul sângeros care a avut loc în al doilea cel mai vizitat oraș din Franța, după Paris.

Miercuri, Adunarea Națională a Franței a aprobat prelungirea cu șase luni a stării de urgență, în urma atacului de la Nisa. Starea de urgență, care oferă poliției puteri sporite în ceea ce privește perchezițiile și plasarea suspecților în arest la domiciliu, a fost introdusă după atacurile de la Paris, în noiembrie anul trecut, și ar urma să înceteze la finalul lunii ianuarie 2017. Joia trecută, președintele Francois Hollande a anunțat un plan de a ridica măsurile de securitate de urgență, însă câteva ore mai târziu, la Nisa, un individ înarmat a lovit cu un camion sute de persoane care participau la un spectacol de artificii cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, atentat ulterior revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic. Guvernul socialist a fost dur criticat de opoziția de dreapta pentru modul în care a reacționat la seria de atacuri teroriste din ultimul an. Fostul președinte Nicolas Sarkozy, care ar avea planuri să candideze din nou la funcția supremă, a cerut monitorizarea electronică a persoanelor care dau semne de radicalizare, plasarea în arest la domiciliu sau reținerea lor într-un centru special de detenție. Prim-ministrul Manuel Valls a avertizat marți că ”Franța trebuie să fie pregătită pentru mai multe atacuri de acest fel și va trebui să învețe să trăiască cu amenințarea”.

GARDĂ NAȚIONALĂ DE... REZERVĂ

Franţa va forma o Gardă Naţională din rezervişti militari, din Poliţie şi Jandarmerie, în contextul intensificării măsurilor de securitate după seria de atentate islamiste soldate cu sute de morţi, a anunţat Hollande. ”Fac apel la toate femeile şi la toţi bărbaţii care, în paralel cu o carieră de studii sau profesională, pot participa la serviciul de apărare a cetăţenilor francezi. Sunt disponibili deja 12.000 de rezervişti din Jandarmerie şi Poliţie. Am decis să aducem această cifră la nivelul de 15.000 până la sfârşitul lunii. Când vom aduna toţi aceşti rezervişti vom avea o adevărată Gardă Naţională în Franţa”, a precizat Hollande.



12