Aproape jumătate dintre donatorii de sânge, excluşi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Au diferite probleme de sănătate

Aproape jumătate dintre donatorii de sânge, excluşi

Sănătate 19 Februarie 2014 / 00:00 922 accesări

Colecta de sânge a crescut cu 12% în 2013, insuficient faţă de nevoile spitalelor, şi, din păcate, dintre cei 300 de donatori zilnic, jumătate sunt excluşi pentru că au diverse probleme de sănătate, a declarat, ieri, managerul Centrului de Transfuzii Sangvine (CTS) Bucureşti, Doina Goşa. De altfel, această situaţie este întâlnită la mai toate centrele din ţară. Nu de puţine ori, directorul Centrului Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) din Constanţa, dr. Alina Dobrotă, sublinia importanţa donării de sânge şi, cel mai important, fidelizarea donatorilor. Aceştia sunt de puţine ori respinşi la donare. Chiar dacă numărul donatorilor de sânge pe zi nu este cel ideal, CRTS Constanţa onorează cererile spitalelor din judeţ, dar se întâmplă să ajute şi spitale din ţară, inclusiv pe cele din Bucureşti.

Cel mai mare centru de transfuzii din ţară dispune, de ieri, de un spaţiu recompartimentat, renovat şi dotat cu aparatură medicală şi tehnologie informatică de ultimă oră. În 2014 au fost finalizate lucrările de modernizare ale etajului 1 al clădirii, unde se află zona de consultaţii de specialitate pre-donare, cabinetele medicale şi zona de analiză a sângelui post-donare.

ÎN ROMÂNIA DONEAZĂ LUNAR APROXIMATIV 5.000 DE PERSOANE, CEEA CE ÎNSEAMNĂ CIRCA 2% DIN POPULAŢIE.

Conform legii în vigoare, în România, donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, şapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă sau o zi de scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării, reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun timp de o lună, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat, decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge. În Europa este încurajată donarea benevolă de sânge. În România, în 2013, peste 5.000 dintre donatorii programului “O şansă pentru viaţă” au renunţat la bonurile de masă sau le-au donat. Pentru ca o persoană să fie acceptată la donare trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, printre care să fie perfect sănătoasă, să nu sufere de boli cronice, să nu fi avut în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale şi stomatologice, să aibă peste 50 de kilograme, să fie odihnită şi să nu fi consumat băuturi alcoolice. Femeile care donează nu pot fi la ciclu şi nici însărcinate. Donatorul nou trebuie să aibă între 28 şi 60 de ani, iar cel vechi poate fi şi de peste 60 de ani.



12