95% din producţia şi comerţul de palincă, ţuică şi rachiu este nemonitorizată şi nedeclarată, iar aproximativ 45% din piaţa băuturilor spirtoase din România este reprezentată de comerţul la negru, a declarat directorul general Garant, Radu Morariu. „Băuturile spirtoase naturale precum ţuica, palinca şi rachiul reprezintă aproape jumătate din piaţa băuturilor spirtoase. Foarte puţini producători de băuturi naturale, respectiv 5 - 10% au activitatea urmărită de autorităţile competente, în timp ce producătorii industriali de băuturi alcoolice sînt monitorizaţi în proporţie de 100%. În acest fel, aproape jumătate din producţia băuturilor spirtoase de pe piaţă ajunge să fie produsă şi comercializată la negru”, a explicat reprezentantul Federaţiei Patronale a Industriei Alcoolului, Băuturilor Alcoolice şi Nealcoolice - Garant. Potrivit acestuia, printre producătorii de băuturi spirtoase naturale se numără gospodăriile individuale, asociaţiile familiale sau micile şi marile distilerii, iar volumul mare de piaţă pe care îl ocupă acest tip de comerţ este încurajat de rata mare de profit pe care îl pot obţine producătorii băuturilor spirtoase naturale. “costul de producţie al unui litru de ţuică este de 6 - 7 lei, iar în condiţiile în care acesta este vîndut pe piaţă cu 20 de lei, profitul se ridică la peste 100%. Altfel stă treaba în ceea ce priveşte producţia industrială. Dintr-un litru de votcă, 75% reprezintă taxele, iar restul procentelor se împarte între costurile de producţie şi profit”, a explicat Morariu, care a adăugat că, neoficial, la nivelul întregii ţări, există peste 35.000 de cazane destinate producţiei de spirtoase naturale. Potrivit datelor Garant, cea mai pare parte din băuturile spirtoase naturale de pe piaţa autohtonă este de calitate îndoielnică. “La iniţiativa patronatului, s-au analizat 400 de tipuri de palincă. Dintre acestea doar 40 de tipuri erau conforme normelor impuse de legislaţia comunitară”, a mai precizat Morariu. În ceea ce priveşte eradicarea fenomenului pieţei subterane a băuturilor spirtoase naturale, reprezentantul patronatului de profil susţine aplicarea legislaţiei specifice, respectiv monitorizarea tuturor instalaţiilor de producţie. “Trebuie să se pună în aplicare regulamentul 110/2008 elaborat de Parlamentul European”, a subliniat Morariu, adăugînd că acest regulament prevede definirea, desemnarea şi prezentarea băuturii spirtoase.