„Aproximativ” 40 de deputaţi din vechiul Parlament au cerut pensie specială

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Aproximativ” 40 de deputaţi din vechiul Parlament au cerut pensie specială

Politică 29 Decembrie 2016 / 16:42 581 accesări

"Aproximativ" 40 de deputaţi din vechiul Legislativ se vor alătura sutelor de foşti parlamentari care au cerut pensie specială, în funcţie de numărul de mandate aceştia putând încasa între 1.550 şi 4.600 de lei, dacă nu au fost realeşi şi nu au fost acuzaţi pentru infracţiuni de corupţie.

"Analizând situaţia persoanelor care încheie mandatul 2012-2016, corelat cu faptul că una dintre condiţii pentru acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă prevazută de Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, este aceea ca beneficiarul să fi împlinit vârsta standard de pensionare, conform Direcţiei generale resurse umane şi salarizare, numărul acestora este de aproximativ 40 persoane”, a precizat Camera Deputaţilor, la solicitarea Mediafax.

În rândul celor 40 de deputaţi din fostul Legislativ se numără şi politicieni care au candidat pentru un nou mandat la alegerile din decembrie 2016, potrivit sursei citate. În situaţia în care aceştia au fost realeşi nu vor putea să beneficieze de indemnizaţia pentru limită de vârstă.

Pe perioada exercitării unui nou mandat, plata indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suspendă, urmând a fi reluată, la încetarea acestuia, în cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandate exercitat după suspendare.

Sute de foşti parlamentari şi-au putut încasa pensiile speciale începând cu luna septembrie, o astfel de pensie ajungând la aproximativ 1.550 de lei pentru un mandat încheiat, 3.100 de lei pentru cei cu două mandate şi 4.600 de lei pentru cei cu trei.

Fondurile alocate pentru anul 2016 în proiectul de rectificare bugetară sunt de aproximativ 20 de milioane de lei.

Deputaţii şi senatorii beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat de activitate parlamentară.

Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie prevăzută la articolele 289 - 291 din Legea Codului Penal: luare de mită, dare de mită şi trafic de influenţă.



12