Guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Paul Cononov, susţine că zonele de natura Grindului Chituc sînt protejate ţinîndu-se cont că sînt zone “sensibile şi fragile” şi că sînt supuse în permanenţă transformărilor cauzate de influenţa mării şi a factorilor meteorologici. “Aceasta a fost, de fapt, şi motivaţia pentru care o suprafaţă de 2.300 ha din Grindul Chituc a fost desemnată zonă de protecţie integrală. Menţionez că înfiinţarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi legiferarea unor zone cu regim special a decurs din obligaţiile pe care România le are ca urmare a ratificării unor convenţii internaţionale care au ca scop protecţia unor zone cu unele calităţi deosebite cum ar fi Delta Dunării şi Complexul lagunar Razim-Sinoe”, a declarat Paul Cononov. El a adăugat că, în cazul în care se va realiza totuşi retrocedarea terenurilor din Grindul Chituc, acestea vor fi supuse legislaţiei în vigoare mai exact OUG 195/2005, privind protecţia mediului, Legii 265/2006, Legii 462/2001 şi Legii 345/2006. “ARBDD este autoritatea de mediu pe teritoriul Rezervaţiei (deci şi în Grindul Chituc - n.r.), iar membrii Comisiei de Fond Funciar Constanţa au fost avertizaţi că există riscul pentru persoanele care vor primi terenuri ca acestea să primească o nulă prioritate şi astfel să nu-şi poată manifesta plenitudinea atribuţiilor pe care le conferă dreptul de proprietate. ARBDD poate interveni în calitate de autoritate de mediu în perimetrul Rezervaţiei”, a declarat guvernatorul ARBDD. Potrivit afirmaţiilor lui Cononov, Grindul Chituc are o suprafaţă de 8.027 ha şi este împărţit în: zonă cu protecţie integrală (partea de nord a Grindului în suprafaţă de 2.300 ha - pe care Primăria Corbu şi Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Pămîntului, în frunte cu prefectul Dănuţ Culeţu, intenţionează să o retrocedeze), zona tampon (3.165,83 ha), care face parte dintr-o zonă-tampon mai mare - Zmeica Sinoie şi zona economică (2.558,47 ha).
Organizaţiile internaţionale de mediu condamnă “privatizarea” Grindului Chituc
Paul Cononov a subliniat faptul că, în perioada 2004-2006, ARBDD nu şi-a dat acordul pentru demararea procedurii de împroprietărire cu terenuri situate în Grindul Chituc. Reamintim că, la rîndul său, fostul guvernator al ARBDD, Virgil Munteanu, a precizat că valoarea ecologică a Grindului Chituc depăşeşte în importanţă valorile întregii Delte a Dunării şi că nu îşi poate explica eforturile actualelor autorităţi de a împroprietări anumite persoane cu terenuri din această zonă. “Se ştie bine că, în această zonă, niciodată, nimeni nu a avut terenuri în proprietate din simplul motiv că nu ar fi avut ce să facă cu ele, zonele fiind nisipoase şi sălbatice. Cred că aceste încercări au în spate intenţia, care nu este nouă, de a se realiza aici mari lucrări de infrastructură turistică. În plus, nu pot să îmi imaginez cum primarul (de la Corbu – n.r.) doreşte să retrocedeze nişte terenuri pe care viitorii proprietari nici măcar nu vor avea posibilitatea să le vadă vreodată”, a declarat fostul guvernator. În acelaşi timp, Virgil Munteanu a dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la impactul pe care l-ar avea, la nivel internaţional, trecerea Grindului Chituc în proprietate privată: “Fondul Mondial pentru Natură (WWF) atrăgea atenţia Comisiei Europene că România şi Bulgaria va trebui să acorde o atenţie sporită protejării rezervaţiilor naturale, date fiind construcţiile care se realizează în zonele strict protejate de lege şi «activităţile dubioase» care se desfăşoară acolo”. În procesul verbal încheiat în data de 13 decembrie 2000 în cadrul şedinţei Comisiei Judeţene de Fond Funciar, la care a participat şi fostul guvernator ARBDD se stipulează: “în urma discuţiilor purtate s-a hotărît că nu se vor face puneri în posesie în zona strict protejată şi în zona tampon datorită destinaţiei pe care o au aceste terenuri, iar în această situaţie se vor face puneri în posesie doar în zona economică a Grindului Chituc şi aceasta numai după ce se vor face măsurătorile de teren pentru delimitarea zonei strict protejate şi a unei zone tampon de zona economică”.
De remarcat este faptul că atît fostul guvernator al ARBDD, care a fost schimbat din funcţie de către ministrul Mediului, Sulfina Barbu, pe baza unor motive puerile, care nu au acoperire în realitate, cît şi actualul guvernator numit de aceeaşi Sulfina Barbu, au opinii comune în ceea ce priveşte demararea procedurii de împroprietărire în Grindul Chituc.