Arbitraj internațional pentru apucăturile dictatoriale ale Președinției?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După atacul lui Băsescu

Arbitraj internațional pentru apucăturile dictatoriale ale Președinției?

Politică 11 Octombrie 2014 / 00:00 451 accesări

SUSȚINERE PENTRU JUSTIȚIE Magistrați, primari, ziariști, premier și investitori ruși au fost secerați de chiriașul de la Cotroceni. Motivul? Șeful Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis să sesizeze Inspecția Judiciară, considerând că Băsescu a încălcat niscaiva legi și a dezvăluit informații dintr-un dosar aflat în cercetare. Lezat în orgoliul propriu, Băsescu a atacat pe toată lumea. Premierul Victor Ponta s-a gândit să solicite reprezentanților diplomatici ai SUA, Comisiei Europene și ai tuturor statelor membre UE, printr-o scrisoare, analizarea declarațiilor șefului statului, subliniind că atacul acestuia este extrem de grav. El le cere să transmită public un mesaj de susținere a independenței CSM și a Justiției în general. În opinia lui Ponta, rolul SUA şi al UE este de a sprijini o Justiţie independentă şi eficientă, iar oamenii politici trebuie să fie sancţionaţi când greşesc.

PUMNUL ÎN GURA PRESEI Dar asta nu este tot. Unul dintre lucrurile extrem de grave pe care le pregătește Băsescu este atacarea la Curtea Constituțională a României (CCR) a legii care elimină din Codul Penal atacurile la Justiție. Pentru cei care au uitat sau nu știu la ce se referă, vă spunem că este vorba despre un articol (276 din Codul Penal) care prevede închisoare sau amendă pentru cei care au de gând să critice în vreun fel hotărârile magistraților. În cazul în care articolul ar rămâne în vigoare, nimeni nu va mai putea comenta pe marginea deciziilor judecătorești care ridică semne de întrebare. Presa, care este de cele mai multe ori purtătorul de cuvânt al oamenilor, se va autocenzura atunci când va fi nevoită să semnaleze anumite nereguli din acest domeniu. Practic, Băsescu vrea să pună presa sub dictatura Justiției. Și când te gândești că UE militează pentru libertatea de exprimare, iar noi încercăm să o omorâm din fașă! Contextul este și mai interesant, în condițiile în care la finalul mandatului său îl așteaptă niște dosare penale, iar protejata sa în alegeri, Elena Udrea, a fost chemată pe la DNA. Nu trebuie să uităm pentru cine face Băsescu tot ce face!

DIN SPONSORI, ÎN ACUZAȚI În furia ce-l orbise, șeful statului a cerut naţionalizarea rafinăriei Petrotel-Lukoil, dacă ruşii decid să închidă activitatea, în condițiile în care singura ţară din UE care a trecut la naţionalizări este... Ungaria. Știți ce este ciudat? Faptul că rușii de la Lukoil România, acuzați acum de evaziune fiscală, au fost cei mai importanţi sponsori ai lui Băsescu, înaintea campaniei prezidenţiale din 2009. Mai mult, și fiica sa, Ioana Băsescu, a făcut cele mai mari afaceri tot cu rușii. E drept că nu este vorba de aceeași firmă, dar ce mai contează? Asociația pentru Monitorizarea Justiției (AMJ) condamnă atacul lui Băsescu, considerând că un dosar banal de evaziune fiscală s-a transformat într-un exemplu de încălcare a celor mai elementare principii democratice. Poate o să spuneți că nu contează, că rușii pot pleca oricând, le luăm rafinăria, așa cum spunea Băsescu, și o vindem altora. Ușor de spus, greu de făcut. Nu este o rafinărie tocmai nouă. Amintiți-vă că România avea în 1989 zece rafinării și doar trei au ajuns la companii serioase. Și dacă tot este acum radical Băsescu, să vină și cu o ofertă de muncă pentru miile de angajați și să găsească și un investitor care să dea 100 de milioane de euro pe an la buget, cât dădea Lukoil, că doar nu suntem Luxemburg să ne putem lipsi de banii ăștia la buget. Dacă rușii au furat bani, să fie anchetați, să li se ia banii, să fie făcut totul ca la carte, însă rafinăria trebuie să funcționeze, fără să supere Rusia prea tare. Și așa nu ne mai înghite Putin de când Băsescu vorbește vrute și nevrute. Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malginov, califică drept având ”un limbaj departe de cel acceptat în comunicarea internaţională” recentele declaraţii publice ale preşedintelui privind rafinăria Petrotel-Lukoil şi activitatea Lukoil în România, dar s-a ferit să comenteze mai mult.



12