Arestări în scandalul practicilor jurnalistice ilegale din Marea Britanie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Arestări în scandalul practicilor jurnalistice ilegale din Marea Britanie

Monden 13 Februarie 2012 / 00:00 425 accesări

Opt persoane au fost arestate în Marea Britanie în cadrul unei anchete de corupţie referitoare la plăţi primite de poliţie şi oficiali publici în scandalul interceptărilor ilegale, a anunţat Scotland Yard. Printre cei arestaţi se numără un agent de poliţie din Surrey, un militar şi un alt angajat al armatei. Alţi cinci bărbaţi, cu vârste cuprinse între 45 şi 68 de ani, au fost ridicaţi de la diverse adrese din Londra, Kent şi Essex. Un comunicat dat publicităţii de compania News Corporation, implicată în scandalul interceptărilor ilegale efectuate de angajaţii tabloidului „The News of the World” (NOTW), confirmă că cinci angajaţi ai publicaţiei „The Sun” figurează printre cei arestaţi.

Magnatul Rupert Murdoch, care deţine compania News International, a dat asigurări că tabloidul „The Sun” va continua să apară, chiar dacă cinci dintre angajaţii publicaţiei au fost arestaţi pentru fapte de corupţie. Aceştia sunt redactorul şef adjunct Geoff Webster, şeful reporterilor, John Kay, editorul foto John Edwards, şeful corespondenţilor străini, Nick Parker, şi editorul adjunct al ştirilor, John Sturgis. În acest context, o vizită a lui Rupert Murdoch la Londra este iminentă, publicaţia „The Guardian” precizând că magnatul va sosi în Marea Britanie pentru a analiza cele mai recente acuzaţii aduse imperiului său media. Într-un e-mail transmis angajaţilor „The Sun”, Tom Mockridge, directorul executiv al News International, care editează publicaţia, afirmă: „The Sun are o istorie extraordinară în privinţa livrării unor ştiri în exclusivitate”. Totodată, Tom Mockridge continuă: „Am primit asigurările personale ale lui Rupert Murdoch, în privinţa angajamentului său total faţă de a continua să deţină şi să publice „The Sun””. Într-o declaraţie de presă, News Corp. a transmis că comitetul său de management şi respectare a standardelor (MSC), înfiinţat special pentru a investiga acuzaţiile privind ilegalităţi care ar avea loc la ziarele din portofoliul News International, ce include şi titlurile „Times” şi „Sunday Times”, a oferit informaţii care au dus la arestările de la „The Sun”.

Cazul interceptărilor, care datează de la începutul anilor 2000, a fost deja marcat de arestarea mai multor jurnalişti, reţinerea unui corespondent la Casa Regală şi a unui detectiv privat, şi de mai multe demisii, între care cea a lui Andy Coulson, directorul de comunicare al lui David Cameron, care a fost editor la NOTW. În ultimele luni, poliţia britanică a operat mai multe arestări, printre acestea numărându-se Coulson, dar şi Rebekah Brooks, fosta directoare a News International, divizia britanică a News Corp., şi fost redactor-şef al NOTW, însă cei mai mulţi au fost eliberaţi pe cauţiune. Se ştie că telefoanele a sute, chiar mii de personalităţi, membri ai familiei regale, politicieni, vedete de cinema şi sportive, au fost ascultate de jurnalişti.



12