Arestat pentru că a venit singur în țară, deși ar fi putut să nu o facă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ieri - la București, astăzi - în fața instanței din Constanța

Arestat pentru că a venit singur în țară, deși ar fi putut să nu o facă

Eveniment 07 Noiembrie 2014 / 00:00 3715 accesări

„Procurorii DNA și Justiția din România au repurtat o mare victorie în fața unui om bolnav de cancer, care a fost hingherit şi fugărit o jumătate de an“. Afirmația îi aparține primarului Constanței, Radu Mazăre, care a declarat presei, ieri, o dată în plus că președintele ales al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, nu a fugit din România în SUA, nu s-a sustras anchetelor, ci a mers peste ocean cu permisiunea autoritărților române pentru a fi tratat de cancer la prostată, afirmații pe care le-a făcut și Constantinescu de atâtea ori în ultimele luni. Chiar dacă s-a întors în România din proprie inițiativă și pe propria răspundere, în acest fel diminuându-și șansele de a se recupera după operația de cancer la prostată, și chiar dacă a anunțat dinainte că se va prezenta în fața instanțelor de judecată pentru a contrazice acuzațiile procurorilor care susțin sus și tare că el a fugit în SUA, continuă prigoana împotriva lui Constantinescu. Bolnav de cancer, cu un dren care îl ajută în continuare să elimine infecția acumulată în abdomen și fiindu-i administrat în continuare antibiotic și injectabil, și oral, Nicușor Constantinescu a fost așteptat cu alai, ieri, la Aeroportul „Henri Conadă“, atunci când a venit din Turcia. Și nu vorbim despre familie sau prieteni, ci de instituțiile judiciare, care l-au luat de la scara avionului, l-au urcat într-o mașină și l-au dus direct la Tribunalul București, pentru a-i fi confirmat mandatul de arestare preventivă emis pe numele său. De data asta nu s-a mai recurs la același circ mediatic la care au apelat, în ianuarie și martie, reprezentanții DNA, care l-au bruscat, încătușat cu forța și dus în fața instanței pentru ca, în scurtă vreme, să i se dea drumul din lipsă de probe. De această dată, Constantinescu nu a fost văzut decât de judecătorii în fața cărora și-a expus punctul de vedere și cărora le-a explicat de ce a fost nevoie să stea atâta vreme în SUA, de ce este eronată teoria procurorilor conform căreia s-ar fi sustras judecății. A fost o ședință lungă (în unul dintre dosarele în care pe numele lui Constantinescu s-a dispus arestarea preventivă), în care, pe de o parte, procurorii DNA au încercat folosindu-și toate ustensilele să convingă magistrații că Nicușor Constantinescu trebuie încarcerat și, pe de altă parte, șeful CJC și avocații săi au explicat care sunt motivele pentru care el poate fi cercetat în continuare în stare de libertate.

PRIGOANĂ INUTILĂ Este extrem de ciudată insistența procurorilor privind privarea de libertate a președintelui ales al CJC, având în vedere că, în cele două dosare în care este anchetat, lui Constantinescu nu i se aduc acuzații de corupție. Cea mai gravă faptă pe care procurorii i-o pun în cârcă poate fi catalogată cel mult ca fiind abuz în serviciu. În unul din dosare, deschis la Constanța, procurorii au început urmărirea penală pentru că președintele CJC nu ar fi plătit factura telefonică de aproape 3.000 de lei de la Centrul Militar Zonal, o instituție care nici măcar nu este în subordinea CJC. În celălalt dosar, cel judecat ieri la București, este acuzat că nu ar fi permis Curții de Conturi să controleze una dintre instituțiile subordonate instituției - Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (RAJDP). După cum spuneam... cel mult abuz în serviciu. La fel de ciudat este modul în care procurorii, în urmă cu șase luni, i-au dat lui Constantinescu încuviințarea de a pleca în SUA pentru tratament, pentru ca, trei luni mai târziu, să urle cât i-au ținut bojocii că el ar fi fugit peste ocean. Cu toate că în acea încuviințare nu au spus că are voie una, două sau nouă luni, ci că îl lasă să plece să se trateze. Prin urmare, ieri, în fața magistraților, Nicușor Constantinescu a prezentat toate aceste argumente, la care a adăugat și dovezile care atestă faptul că el nu s-a sustras în niciun fel cercetărilor, ci doar s-a îngrijit de sănătatea sa, atât cât poate să se preocupe de sănătate un om care este anunțat periodic de abuzurile în urma cărora s-a dispus arestarea sa preventivă. „Vreau să dau declarație. De aceea am venit. Dosarele de la DNA Constanţa şi DNA Bucureşti sunt cauze pentru care am fost reţinut, adus cu surle şi trâmbiţe şi televiziune (în ianuarie și martie - n.r). Ulterior, două instanţe m-au eliberat pentru lipsă de probe. (...) N-am fost citat legal în America. Nu mi-au fost comunicate motivele pentru care au fost emise mandatele de arestare. Nu mi s-a cerut să prezint documentele medicale pe care, totuși, le-am trimis pentru a dovedi boala de care sufăr și că mă tratez în SUA. Am fost în San Francisco, Baltimore, Maryland, pentru cancerul meu. Speranţa mea de viaţă este de maximum cinci ani. Am făcut biopsia la Hanovra şi m-am întors. Procurorul Bodean ştia de aceste aspecte medicale şi totuşi a spus că vreau să fug. Din acest motiv mi-a fost anulată o dată viza pentru SUA. Ulterior am primit-o cu încuviințarea magistraților. Dacă nu s-a mai adăugat nimic, de la ce cercetare penală m-am sustras eu? Arăt că eu nu m-am sustras urmăririi penale și judecății“, a declarat Constantinescu în fața instanței.

Șeful CJC le-a explicat și dovedit cu acte judecătorilor că din 18 iulie și până în prezent se luptă cu o infecție, din cauza căreia a fost la un pas să-și piardă viața, și că de atunci a suferit mai multe intervenții chirurgicale ce au avut scopul de a-i extrage infecția acumulată în abdomen. „Tot de atunci, zilnic am luat antibiotice. Atât prin injectarea de antibiotic lichid prin drenă, cât și pe cale bucală“, a completat Constantinescu. A scăpat însă de mare parte din acea infecție și acest lucru i-a făcut posibilă deplasarea în România. Medicii din SUA l-au sfătuit să rămână la tratament, însă el a insistat să revină în țară. Din acest motiv, cadrele medicale l-au îndrumat ca, înainte de a ajunge în România, să meargă în Turcia, la o clinică renumită, la care el era deja înregistrat ca pacient, pentru a i se face o schemă de tratament privind radioterapia pe care trebuie să o urmeze pentru a se vindeca. Șeful CJC le-a spus magistraților că a ținut legătura în permanență cu avocații săi din România (Marius Mocanu, Cătălin Dancu și Alexandru Stan) și că ei au prezentat constant actele medicale ce dovedeau faptul că se tratează în SUA. „Am comunicat prin avocatul din America adresa de corespondență de pe teritoriul Statelor Unite, atât la Consulatul din New York, cât și la Ambasada României de la Washington. Eu nu m-am ascuns și am comunicat în permanență locul unde mă aflu și totodată vă pun la dispoziție orice document, dacă va fi solicitat de o instanță din România“, a mai spus Constantinescu.

"FUGARUL" CARE ANUNȚA POLIȚIA UNDE ESTE Despre procedurile de extrădare, având în vedere faptul că s-a vehiculat că el s-ar sustrage și că s-ar ascunde în SUA, șeful CJC a explicat că a fost chemat în fața autorităților americane (având în vedere că existau datele sale de contact), cărora le-a prezentat aceleași documente medicale ce au fost depuse la instanțele de judecată românești. Magistrații americani le-au consultat, au verificat dacă are viză de tratament sau de turist și s-au convins o dată în plus că e la tratament, motiv pentru care au decis să nu-l extrădeze, ci să respingă cererea Justiției din România ca fiind nejustificată și să-i prelungească viza pentru a se putea trata pe teritoriul Statelor Unite.

AVOCATUL LUI CONSTANTINESCU - ALEXANDRU STAN: „MEDICII DIN SUA I-AU SPUS CĂ AR FI BINE SĂ SE OPREASCĂ ÎN TURCIA PENTRU UN CONTROL ȘI RADIOTERAPIE“

A decis însă să se întoarcă în țară, dar să respecte recomandarea medicilor de a trece mai întâi prin Turcia, pe la clinica Neolife, despre care știa că are cele mai performante tehnologii și echipamente pentru radioterapie. Nici acolo nu a ignorat procedurile, mai ales că știa că pe numele său a fost emis un mandat de arestare prin Interpol. „Când am ajuns la Istanbul, m-am prezentat la Poliție. Le-am spus de ce am ajuns acolo și unde să mă găsească dacă este nevoie și că intenționez să merg în România. În câteva zile am fost sunat că trebuie să mă prezint în fața unui judecător, pentru a discuta despre mandatul de arestare“, a explicat Constantinescu.

Ieri, în încheierea pledoariei susținute în fața instanței din România, Constantinescu a cerut să fie lăsat în libertate, subliniind că nu s-a sustras judecății, și a solicitat totodată să i se permită să se prezinte la clinica Neolife din Istanbul, pentru a continua procedurile de radioterapie. Magistrații au decis totuși să confirme mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile, emis pe numele lui Constantinescu, în dosarul în care acesta este acuzat că nu a permis accesul Curții de Conturi la RAJDP. Astăzi, însă, el va ajunge și în fața judecătorilor Tribunalului Constanța, care vor decide, la rândul lor, dacă se justifică punerea în aplicare a unui alt mandat de arestare în dosarul în care este acuzat că nu a plătit factura telefonică pentru CMZ.

Radu Mazăre: „Numai în pielea lui Nicușor să nu fii“

Primarul oraşului Constanţa, Radu Mazăre, a precizat că Nicuşor Constantinescu i-a transmis că revine de bunăvoie în ţară și că el nu s-a ascuns nicidecum în SUA sau în Turcia. „DNA şi Justiţia din România au repurtat o mare victorie cu un om bolnav de cancer, care a fost hingherit şi fugărit o jumătate de an. Americanii au spus că trebuia să stea să se trateze, procurorii şi Justiţia română au spus că nu contează. V-am zis întotdeauna că tremură carnea pe el să vină în România. A plecat să facă radioterapia în Turcia şi de acolo l-au adus aici. Nu mai face radioterapie, sper că toată lumea e fericită. Tot ce ştiu e că nu a apucat să facă radioterapia respectivă şi că Justiţia din SUA a spus că e bolnav şi trebuie să se trateze. Numai în pielea lui să nu fii, om bolnav de cancer, operat, acuzat în două dosare, într-unul că nu a plătit un telefon de 3.000 de lei şi în altul că nu a lăsat un control să se desfăşoare, şi să fii hingherit şi fugărit jumătate de an în loc să stai liniştit ca să te tratezi de boala pe care o ai...“, a declarat Mazăre.

Istoric

Deşi, în primăvară, două instanţe au stabilit că preşedintele ales al CJC poate fi cercetat în libertate, DNA a cerut ulterior arestarea sa pe motiv că s-ar ascunde de justiţie, deşi a plecat din România cu încuviinţarea DNA. A urmat apoi o serie de hotărâri contradictorii ale unor judecători care fie au respins solicitarea procurorilor, fie au acceptat-o, culmea, pe baza aceloraşi probe. În toamna anului trecut, Direcția Națională Anticorupție i-a deschis un dosar lui Nicușor Constantinescu în care îl acuza de abuz în serviciu. Procurorii au început urmărirea penală, pentru că președintele CJC nu ar fi plătit factura telefonică de aproape 3.000 de lei de la Centrul Militar Zonal. Avocatul lui Constantinescu i-a informat încă de atunci pe procurori că șeful admnistrației județene are programate o serie de vizite medicale în străinătate, fiind diagnosticat cu o formă gravă de cancer. Pe 15 ianuarie, cu doar câteva zile înainte de prima deplasare în Statele Unite, Constantinescu a fost ridicat în forță și bruscat în fața sediului CJC, fără să fi fost citat înainte. Nicușor Constantinescu a fost trântit de capota mașinii, iar anchetatorii i-au fluturat un mandat de aducere, în condițiile în care procurorul care trebuia să-l audieze era de față. A fost dus la sediul DNA Constanța, unde a dat explicații preț de câteva zeci de minute, și... apoi eliberat. De ce a fost nevoie de desfășurarea aceea de forțe nu ni s-a răspuns nici astăzi. În plus, tot atunci, procurorii au obținut anularea vizei de Statele Unite pe care o primise Constantinescu. Ulterior, oficialii americani i-au acodat din nou viza.

Pe 19 martie, am asistat la un episod la fel de grav, despre care avocații spun că a fost un abuz fără precedent al DNA. Un pluton de mascați și procurori au descins la prima oră a dimineții în casa lui Nicușor Constantinescu și au răscolit imobilul într-un nou dosar, cel al certificatelor de urbanism și al așa-zisei blocări a controlului Curții de Conturi la o instituție subordonată - RAJDP. „Ștefan, băiatul meu de 9 ani, a fost dezbrăcat, a fost percheziționat. Se gândeau că cine știe ce documente secrete sau cine știe ce bani avea în ghiozdanul cu care se ducea la școală. A fost îmbrăcat doar cu ghiozdanul și lăsat să meargă dezbrăcat de către polițiștii DNA“, a spus Nicușor Constantinescu.

Constantinescu a fost dus la București cu duba, iar DNA a cerut arestarea. Bomba avea să vină a doua zi, când Tribunalul a respins solicitarea DNA. Pe 25 martie, în motivarea deciziei, judecătorul a explicat că nu există nicio probă împotriva șefului CJC. Și a doua instanță, Curtea de Apel din Capitală, a menținut decizia Tribunalului care arăta că afirmațiile denunțătorului Marian Turbatu nu se bazează pe ceva concret. „Afirmațiile menționate de martorul denunțător, conform cărora i s-au solicitat sume de bani pentru emiterea actelor solicitate, nu sunt susținute de absolut niciun mijloc de probă administrat în cauză, aspect care a justificat reținerea în încadrarea juridică doar a unor infracțiuni de abuz în serviciu“, se arăta în motivarea judecătorului.

După ce a fost eliberat, Nicușor Constantinescu le-a cerut procurorilor să-l lase să meargă la operația de îndepărtare a cancerului în Statele Unite. Acest lucru s-a și întâmplat, la fel și la începutul anului, când șeful CJC fusese la prima vizită medicală peste ocean, dar și în Turcia, de unde s-a întors de fiecare dată. La scurt timp însă, procurorii au invocat faptul că Nicușor Constantinescu s-ar sustrage Justiției și au cerut arestarea sa. „Nici atunci, ordonanța procurorului DNA Constanța nu spunea că am voie trei sau cinci zile: „Pleci, mă informezi cu un avocat când te întorci, ce ai făcut acolo, îmi trimiți documente medicale, dacă sunt, pentru a le pune la dosar și îți vezi de sănătate“. Asta am și făcut. Văzând că nu am ce să fac în Turcia pentru a mă trata, am venit cu familia înapoi în România. Aceasta este încă o dovadă evidentă că eu nu am vrut să fug. Dacă vroiam să fug, fugeam în Turcia“, a mai spus președintele ales al CJC. Procurorii au cerut ca, pe 12 iunie, Constantinescu să se întoarcă în țară, numai că, din cauza infecției, acest lucru nu a fost posibil, lucru confirmat de medicii din SUA. Ba mai mult, avocații săi au cerut prelungirea șederii, iar Curtea de Apel București a stabilit, pe 10 iulie, că Nicușor Constantinescu a stat legal în Statele Unite până pe 25 iunie.

Constant, Nicușor Constantinescu a trimis în țară documente medicale semnate de specialiștii americani ce atestau faptul că suferă de cancer și că nu poate fi transportat în țară. Scrisorile semnate de șeful clinicii de chirurgie robotică de la Spitalul „Johns Hopkins“, Mohammad Allaf, de medicul oncolog Dorul Paul, de la North Shore din New York, și de generalistul Șerban Cocioba, au fost autentificate cu apostila Convenției de la Haga și contrasemnate de reprezentanții Departamentului de Stat american. Pe rând, opt judecători au respins arestarea lui Constantinescu pe baza acestor acte, iar alți trei au acceptat-o, ingnorând documentele, la fel cum au făcut-o și procurorii. Au permis, însă, ca probă un filmuleț neautentificat ce îl arăta pe Nicușor Constantinescu pe stradă. „Filmulețul nu ar fi putut să ajungă nicăieri într-un tribunal din Statele Unite. Nu avea nicio marcă de identificare când a fost creat“, a declarat Ilana Vale, avocata lui Nicușor Constantinescu. Săptămâna trecută, SUA au respins cererea de extrădare a lui Constantinescu. Decizia este una fără precedent, iar avocații spun că ea confirmă că procedura emisă de autoritățile din România este greșită. „Eu tot mă întorc în țară. Eu nu am ce să caut în Statele Unite, chiar dacă este frumos New York-ul, chiar dacă este liniște și democrație, aici nu te deranjează nimeni fără motiv. Credeți că aceste instituții care au aflat de situația mea n-au verificat dosarele? Le-au verificat. Au văzut că sunt bolnav și m-au lăsat în pace. De aia mi-au prelungit și viza. Viața mea este în România, în Constanța, lângă familia mea, lângă constănțeni. Și v-am spus: și dacă știu că mă execută un comando de poliție politică DNA, vin și le spun „Trageți în mine, că am venit acasă““, a mai spus Constantinescu.



12