După privatizările dezastruoase din ultimul deceniu, în urma cărora de marile companii de stat ale României s-a ales doar praful (excepţiile fiind puţine), ţara noastră se mai poate lăuda cu foarte puţine branduri româneşti de succes. Printre acestea se numără şi celebrul ulei Argus, fabricat de SC Argus SA, cu sediul social în municipul Constanţa, strada Industrială nr. 1. Din păcate, în prezent, societatea se află într-o situaţie cel puţin bizară: pachetul majoritar a fost achiziţionat „pe blat” de omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, iar accesul celorlalţi acţionari la Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a fost interzis. „Potrivit unui anunţ publicat în Monitorul Oficial, astăzi (vineri – n.r.), la ora 11.00, trebuia să aibă loc AGA ordinară. În calitate de administrator în funcţie al societăţii, precum şi de acţionar, m-am prezentat la sediul social din strada Industrială la ora 10.40. Nu mică mi-a fost mirarea când am constatat că uşa este încuiată, iar la interfon nu răspunde nimeni”, a declarat administratorul SC Argus SA, Dan Voiculescu.
DEŞI, POTRIVIT LEGII, PE DURATA DESFĂŞURĂRII AGA, TRANZACŢIONĂRILE ACŢIUNILOR RESPECTIVEI SOCIETĂŢI SUNT OPRITE, VINERI, SPRE MAREA MIRARE A TUTUROR, ACŢIUNILE ARGUS PUTEAU FI, ÎNCĂ, CUMPĂRATE ŞI VÂNDUTE LA BURSĂ, ACŢIONARUL PRINCIPAL NEANUNŢÂND ORGANELE ABILITATE
În aceeaşi situaţie s-au trezit şi ceilalţi acţionari reprezentantivi ai societăţii, care preţ de aproape o oră au „păzit” uşa SC Argus SA în speranţa că le va explica cineva ce se întâmplă. „Ştim că este cineva înăuntru pentru că am sunat la secretariat şi ni s-a răspuns (la primele două apeluri, următoarele au fost ignorate). De la secretariat ni s-a transmis: „Descurcaţi-vă!. Ce anume au vrut să spună cu asta, nu ştim”, a declarat reprezentantul fondului Business Capital for Romania - Opportunity, unul dintre acţionarii Argus, Ana Barbara Bobîrcă.
PACHET MAJORITAR FĂRĂ RESPECTAREA LEGII Potrivit administratorului Voiculescu, problemele acţionarilor ar fi început odată cu intrarea în scenă a omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu. „De aproximativ o lună, un grup de firme al căror pachet majoritar este deţinut de Cătălin Chelu au preluat, fraudulos, controlul societăţii”, povesteşte Dan Voiculescu. Reprezentantul acţionarului SIF Oltenia, Alina Radu, a explicat că, potrivit legislaţiei în vigoare, atunci când un acţionar atinge pragul de 33% din acţiuni, este obligat să se oprească şi să lanseze o ofertă publică de cumpărare a acţiunilor de la ceilalţi acţionari. „Restul acţionarilor reprezentativi trebuie să ştie că se schimbă acţionarul principal şi să decidă dacă continuă alături de acesta sau renunţă la acţiuni”, a spus Alina Radu. Cătălin Chelu nu a respectat, însă, prevederile legale şi a continuat să achiziţioneze acţiuni, fără a face public faptul că deţine deja 33%.
SANCŢIONAT DE ARBITRUL PIEŢEI Omul de afaceri nu a procedat aşa doar în cazul Argus. La sfârşitul lunii august, membrii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) – organismul de control pe piaţa de capital - au emis mai multe or¬do¬nanţe prin care au sancţionat cu avertis¬ment firmele din grupul lui Cătălin Chelu pentru că nu au derulat oferte publice la 12 companii de pe bursă la care omul de afaceri a ajuns să deţină pachete de control.
ARBITRUL PIEŢEI A STABILIT CĂ OMUL DE AFACERI ŞI PERSOANELE CU CARE ACŢIONEAZĂ CONCERTAT SUNT OBLIGAŢI SĂ DEPUNĂ OFERTE DE PRELUARE PENTRU FIRMELE ARGUS CONSTANŢA, ALTUR SLATINA, CARBOCHIM CLUJ, ELEC¬TRO¬ARGEŞ CURTEA DE ARGEŞ, LACTATE NATURA, MECANICA ROTES, COMAT GALAŢI, MOBILA RìDĂUŢI, AURORA TG. FRUMOS, FAIMAR BAIA MARE ŞI GALFINBAND
Cătălin Chelu ar putea scoate astfel din buzunar circa 32,5 milioane euro pentru respectivele oferte publice dacă acestea s-ar derula la preţul actual de pe bursă. Pe de altă parte, Cătălin Chelu spune că SIF Oltenia, omul de afaceri Florin Pogonaru şi Bu-siness Capital for Romania-Oppor¬tunity, vehiculul de investiţii al BCR care a achiziţionat recent un pachet de 6,3% din acţiunile Argus Constanţa de la Prodplast Bu-cureşti, acţionează con¬certat şi de aceea ar trebui să deruleze la rândul lor ofertă publică de preluare pen¬tru Argus. Într-o scri¬soare deschisă adresată CNVM, Că¬tălin Chelu aduce mai multe ar¬g¬umente pentru a des¬crie cola¬borarea strân¬să dintre Florin Po-gonaru şi pre¬şe¬d¬intele SIF Ol¬te¬nia, Tudor Ciu¬re¬zu. Până în prezent, însă, CNVM nu a stabilit con¬cer¬tări în cazul aces¬tor acţionari ai Argus.
CREDITORII, PUŞI PE FUGĂ Administratorul Voiculescu povesteşte că, după preluarea Argus de către firmele lui Cătălin Chelu, au fost făcute o serie de presiuni asupra membrilor Consiliului de Administraţie (CA). „Din CA mai fac parte, în prezent, doar eu şi al doilea administrator în funcţie, Radu Constantin. Ceilalţi trei membri au demisionat din aceste funcţii, din motive pe care nu le cunoaştem. În acest moment, nu ştim cine este la conducerea Argus, nu ştim cine sunt persoanele care participă la AGA”, spune Dan Voiculescu. În prezent, de la conducerea societăţii au demisionat şi directorul economic, şi directorul general, Mircea Leu. Situaţia Argus este cu atât mai gravă cu cât aceasta riscă să piardă sprijinul creditorilor. În prezent, unităţile bancare la care conducerea societăţii a apelat pentru a putea achiziţiona materia primă au refuzat să acorde creditarea. Situaţia urma să fie clarificată după AGA derulată în perioada 16-17 septembrie. „Am înştiinţat CNVM despre situaţia de aici, am anunţat factorii de decizie despre faptul că în aceste zile se desfăşoară AGA pentru a stopa tranzacţiile cu acţiunile Argus şi am făcut plângere la poliţie pentru că, prin interzicerea accesului acţionarilor la AGA, au fost încălcate prevederile legii pieţei de capital”, a declarat avocatul Cristian Duţescu, reprezentantul biroului de avocatură Duţescu şi asociaţii, un alt acţionar al SC Argus. Dacă situaţia nu se va rezolva, unul dintre ultimele branduri româneşti riscă să intre în declin, ceea ce va afecta, inevitabil, sutele de salariaţi din cadrul societăţii.
DOSARUL „MITĂ LA MAI” Cătălin Chelu este implicat şi în dosarul „Mită la MAI”. La sfârşitul anului trecut, chestorul Dan Valentin Fătuloiu, care la acea dată ocupa funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, l-a denunţat pe Cătălin Chelu, afirmând că acesta a încercat să-l mituiască, în schimbul rezolvării favorabile a celor 48 de dosare penale în care omul de afaceri este cercetat. Valoarea „cadoului” se ridică la suma totală de un milion de euro, Cătălin Chelu fiind acuzat de dare de mită şi cumpărarea influenţei.