Sala de expoziţii a librăriei Predania din Constanţa s-a dovedit a fi neîncăpătoare, sîmbăta trecută, cînd a găzduit expoziţia de fotografie cu tema „Arheologia: Pasiune, Ştiinţă, Poezie”. Organizatorii vernisajului, masteranzi şi actuali studenţi, mebrii ai Asociaţiei Studenţilor Studenţilor la Arheologie şi Istorie din România(ASAIR), sunt totodată subiectul şi realizatorii celor aproape 200 de fotografii expuse. Fotografiile ilustrează sufletul unui grup de studenţi entuziaşti şi geniali, reuniuţi într-o frăţie studenţească intitulată Legiunea Septima, care din 2006 şi-au dedicat verile şi timpul liber studiului arheologiei pe şantierele din judeţ: la Capidava, la Enisala, la Sacidava, Adamclisi ori la Histria. „Mezinul” Legiunii, Marius Vasile, student la Facultatea de Istorie al Universităţii Spiru Haret din Constanţa, ne-a mărturisit că selecţia imaginilor expuse nu a fost deloc uşoară, întrucît tinerii au avut de ales dintr-un volum de aproape 6.000 de fotografii.
Satisfacţia acestui vernisaj a fost împărtăşită la unison atît de tinerii din Legiunea VII dar şi de nume sonore ale culturii tomitate care au luat cuvîntul în cadrul acestei comunităţi de suflet a iubitorilor plaiurilor şi istoriei dobrogene.
Liderul entuziaştilor, Răzvan Petcu, masterand, a precizat că fotografiile expuse încearcă să surprindă iposatzele inedite din practica arheologiei: peisaje, portrete, instantanee sau obiecte descoperite iar evenimentul este prilejuit de trecerea a 2000 de ani de la exilarea poetului Publius Ovidius Naso(43 î.Hr.- 17 d.Hr.) la Tomis. Manifestarea anticipează o serie de manifestări culturale organizate de filiala locală a ASAIR printre care, o sesiune de comunicări, ce se va desfăşura în luna martie. Întrucît, asemeni grupului studenţilor constănţeni, în ţară mai există filiale entuziaste ala ASAIR cu care aceştia au legături strînse, expoziţia va urma un itinerar deloc modest: la Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Alba Iulia.
Prezent la vernisaj, Constantin Chera, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa a salutat entuziasmul tinerei generaţii de arheologi constănţeni, în condiţiile în care interesul pentru acest domeniu de studiu este din ce în ce mai scăzut în alte zone ale ţării. A mai luat cuvîntul Zaharia Covacev, arheolog expert care a precizat: “tinerii Legiunii a VII a sunt fascinaţi de arheologie. Am constatat că arheologie se face cu pasiune, nimeni nu investeşte pentru viitor, în trecut…deşi, dacă stăm să judecăm, ceea ce se află sub pămîntul Dobrogei este tot atît de valoros pe cît sunt gazelle sau petrolul. Este trecutul notru, sunt rădăcinile noastre care sunt tratate cu foarte multă indiferenţă şi sper să-I ţină pasiunea cît mai mult pe aceşti tineri minunaţi, deşi…pasiunea nu ţine de foame. Fotografiile reflectă munca lor: nu e doar ştiinţifică, este şi muncă de salahor:sapă, cară pămîntul, înghit praf pentru ca rezulltatele muncii lor să apară în colecţile muzeale.