Zeci de participanţi la Colocviul Internaţional „Arta romană provincială”, din ţări precum Polonia, Germania, Grecia, Franţa, Italia şi Austria, au vizitat, ieri, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), co-organizator al evenimentului. Specialiştii în arheologie din întreaga Europă au sosit la Constanţa după ce au efectuat o vizită de documentare la Adamclisi, prilej cu care au văzut cetatea, muzeul, dar şi monumentul triumfal Tropaeum Traiani, considerat de Grigore Tocilescu „actul de naştere dăltuit în piatră al poporului român”.
La Constanţa, oaspeţii străini au vizitat Edificiul Roman cu Mozaic, o parte din expoziţia permanentă a MINAC, dar şi expoziţia temporară deschisă special pentru acest eveniment, „Artă şi religie în Dobrogea romană”, al cărei vernisaj a avut loc, vineri, în sala „Vasile Canarache” a MINAC.
Cea de-a III-a ediţie a Colocviului Internaţional „Arta romană provincială” se va încheia astăzi, cu ultima vizită de documentare de pe agenda evenimentului, la cetatea Histria.
Colocviul Internaţional cu tema „Arta romană provincială” a debutat pe 27 mai, la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, în program fiind incluse şi excursii de documentare la Alba Iulia şi Deva, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia fiind partener al evenimentului.
(M. S.)