Arhiepiscopia Tomisului susţine că poliţiştii despre care Sindicatul Polițiștilor Europeni Europol susţinea că ar fi fost închişi, nopţile, singuri, în biserici, pentru a preveni furturile, "erau liberi să intre și să iasă" din lăcaşurile de cult.
"Polițiștii au solicitat parohiilor accesul pe timpul nopții în respectivele lăcașuri de cult, iar parohiile au răspuns pozitiv, facilitându-le accesul. Prin urmare, polițiștii au fost liberi să intre și să iasă în/din biserici, conform planului lor de acțiune. În niciun caz preoții nu i-au încuiat în biserici pe polițiști, cum eronat s-ar putea înțelege", se arată într-un comunicat transmis, joi, de Arhiepiscopia Tomisului. Arhiepiscopia Tomisului adaugă că "nu comentează detalii legate de acțiunea în sine a polițiștilor, aceasta fiind apanajul IPJ Constanța".
Totodată, Arhiepiscopia Tomisului precizează că a decis să nu mai lase bani, peste noapte, în biserici. Sindicatul Polițiștilor Europeni Europol acuza conducerea Poliției Municipiului Constanța că, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie, ar fi închis câteva zeci de agenți, singuri, în biserici, pentru prevenirea furturilor, după ce mai multe lăcașuri de cult au fost sparte de hoți.
În această situație viața polițiștilor ar fi fost pusă în pericol, susținea sindicatul, în timp ce IPJ Constanța susținea că dispozitivele au fost constituite în așa fel încât au existat polițiști atât în interiorul clădirilor vizate, cât și în exteriorul acestora. Într-un comunicat de presă, Europol arăta că două biserici din municipiul Constanța au fost sparte de hoți în ultima perioadă, iar șeful Poliției Municipiului Constanța, comisarul șef Tudorel Dogaru, a dispus ca, în intervalul 22.00 - 07.00, agenți de la toate secțiile de Poliție să fie repartizați câte unul în fiecare lăcaș de cult de pe raza municipiului Constanța.
"Vorbim de aproximativ 50 de lăcașe de cult în care a fost închis, la propriu, câte un polițist. Doar el și Dumnezeu, într-o comuniune ce a durat nouă ore, timp în care a avut ocazia unică de a fi în dialog cu divinitatea. Cu excepția Secției 2 Poliție, unde colegii au sesizat reprezentanții filialei Constanța a Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL și unde au fost planificați câte doi polițiști, la toate celelalte secții, polițiștii au fost carne de tun”, se arăta în comunicatul sindicatului.
Europol susținea că viața a peste 30 de polițiști a fost pusă în pericol, la nici o lună după ce șeful Postului de Poliție Vișeul de Jos a fost omorât, singur fiind în biroul său.
În replică, Poliția Județeană Constanța arăta că "dispozitivele au fost constituite în așa fel încât au existat polițiști atât în interiorul clădirilor vizate, cât și în exteriorul acestora, pentru a exista posibilitatea unei reacții prompte, proporționale și eficiente, în situația în care ar fi fost depistate persoane bănuite de comiterea infracțiunii de furt”.