Parchetul din Los Angeles a demarat o anchetă care îl vizează pe cardinalul Roger M. Mahony, suspectat că nu ar fi luat măsuri adecvate în cazul unor preoţi din arhidioceza sa, acuzaţi de molestarea unor minori. Ancheta trebuie să stabilească dacă arhiepiscopul de Los Angeles şi probabil şi alţi înalţi prelaţi au încălcat legea prin modul în care au tratat problema preoţilor acuzaţi de molestarea sexuală a minorilor. Autorităţile încearcă să profite de statutul federal care prevede că este ilegal să unelteşti pentru a priva o persoană de dreptul la servicii oneste, în acest caz, victimele fiind enoriaşii care au avut încredere în Mahoney şi alţi prelaţi, care aveau misiunea de a le apăra copiii de preoţii pedofili. Pentru a obţine însă o asemenea încadrare juridică, procurorii trebuie să demonstreze că arhiepiscopul de Los Angeles a transmis mesaje scrise sau electronice pentru a comite infracţiunea.
Avocatul J. Michael Hennigan, care îl reprezintă pe cardinalul Mahoney şi arhidioceza, a confirmat că procurorii au pus întrebări referitor la mai mulţi preoţi, dintre care cel puţin doi au murit. Deţinînd funcţia cea mai înaltă în ierarhia bisericii catolice din sudul Californiei, cardinalul Mahoney a fost, ani la rînd, acuzat că a muşamalizat scandalurile sexuale în care au fost implicaţi preoţii, preferînd să îi transfere în alte parohii şi nu să îi înlăture sau să anunţe autorităţile. Acesta a fost criticat pentru că s-a opus vehement ca procurorii şi avocaţii victimelor să intre în poseseia dosarelor personalului bisericii, care făceau referire la cazurile preoţilor acuzaţi şi la atitudinea bisericii faţă de aceştia, argumentînd că documentele trebuie să rămînă confidenţiale. În urma avertizării că atitudinea sa se încadrează la obstrucţionarea justiţiei, cardinalul Mahoney a predat aceste dosare tribunalului. Potrivit purtătoarei de cuvînt a Parchetului, Sandi Gibbons, cercetarea dosarelor continuă, dar formularea unor acuzaţii împotriva lui Roger Mahoney este puţin probabilă.
În urmă cu doi ani, arhidioceza a acceptat să plătească despăgubiri în valoare de 660 de milioane de dolari persoanelor care au acuzat preoţii de abuzuri sexuale. Suma a fost cea mai mare alocată pentru rezolvarea amiabilă a unui caz în care erau implicaţi 5.000 de preoţi la nivel naţional şi a costat Biserica Romano-Catolică peste două miliarde de dolari.