„Arhitectul vocilor”, Boris Cobasnian, dirijor în ceruri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-a stins unul dintre dirijorii „generaţiei de aur”

„Arhitectul vocilor”, Boris Cobasnian, dirijor în ceruri

Cultură 10 August 2011 / 00:00 2145 accesări

Lumea muzicală de la malul mării este profund îndurerată de pierderea unuia dintre cei mai reprezentativi dirijori şi compozitori ai „generaţiei de aur”, Boris Cobasnian. Inima părintelui celebrului cor „Vox Maris” a încetat să mai bată, ieri dimineaţă, după o îndelungă suferinţă, la vârsta de 85 de ani. Sicriul cu trupul neînsufleţit al maestrului se află la Casa Niculescu, iar slujba de prohodire va avea loc mâine, de la ora 12.00, la Catedrala „Sfinţii Petru şi Pavel” din Constanţa, după care convoiul funerar va pleca spre Cimitirul Central, unde are loc înmormântarea.

Iubit şi respectat de generaţii întregi de studenţi şi de muzicieni de la malul mării, Boris Cobasnian şi-a petrecut ultimii ani din viaţă într-o discreţie totală: fără să încerce să mai iasă în evidenţă, fără să acorde interviuri, însă fără să fie absent de la marile evenimente muzicale ale urbei tomitane, unde, din rândul spectatorilor, „savura”, vrăjit şi sedus de muza Eutherpe, fiecare sunet.

UN SIMBOL AL CULTURII DOBROGENE „Compozitor, dirijor şi pedagog, Boris Cobasnian rămâne un simbol al culturii dobrogene, care a impus în muzica corală românească noi coordonate ca dirijor al corului operei din Constanţa şi renumitului cor Vox Maris”, a spus, profund marcată de vestea primită, prof. univ. dr. Mariana Popescu, preşedinte al Filialei Constanţa a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR).

Născut pentru a sluji Eutherpei, cu adoraţie şi abnegaţie, „maestrul” - cum îi spuneau cu respect elevii şi studenţii săi - a împărtăşit cu generozitate din cunoştinţele sale tuturor, astfel încât a intrat „în legendă” pentru calităţile sale de mare pedagog, fiind ştiut de toată lumea că „Maestrul scoate voce şi din piatră seacă”.

Născut la 9 martie 1926, în satul Petroşani - Bălţi, Basarabia, Boris Cobasnian, membru al UCMR, a intrat în contact cu muzica corală în casa părintească, unde tatăl său, părintele Visarion, repeta cu corul bisericii. Înclinaţia sa pentru muzică a fost remarcată încă de când era elev al Şcolii Normale „Mihai Viteazul” din Chişinău, de către Victor Iuşceanu, profesor de teorie la Conservatorul din Bucureşti. După absolvirea Conservatorului din Bucureşti, urmând în paralel şi cursurile Academiei Comerciale, paşii îl poartă pe tânărul Cobasnian la Hunedoara. Însă, din 1959, numele său se va lega de Constanţa, unde, timp ca de trei decenii, până la pensionare, a fost maestru de cor la Teatrul Liric din Constanţa. A pregătit peste 40 de lucrări de operă şi operetă, iar ca dirijor a realizat, în premieră: „My Fair Lady”, de Frederick Loewe, „Casa cu trei fete”, de Franz Schubert şi „Logodnicul din lună”, de Kunneke. Maestrul a dirijat spectacolele: „Lăsaţi-mă să cânt”, de Gherase Dendrino, „Bal la Savoi”, de Abraham, „Nausica”, de Viorel Doboş, baletul „Coppelia”, de Leo Delibes şi „Lysistrata”, de Gherase Dendrino.

„VOX MARIS”, PERFECŢIUNEA MUZICII CORALE „Vocea mării” şi muzica l-au fascinat într-atât încât, în 1960, le-a reunit pe amândouă în corul „Vox Maris”, cu care a făcut istorie: două premii I şi premiul III la Concursul Internaţional „C. A. Seghizzi” de la Gorizia, Italia (1974), Marele Premiu la Festivalul de Muzică Corală „Hanns Eisler” de la Leipzig, Germania (1979), Premiul I la Concursul Internaţional „Béla Bartók” de la Debreţin, Ungaria (1984) şi Medalia de Argint la Concursul Internaţional de la Tolosa, Spania (1985). Locul celebrului cor i-a fost luat, apoi, de „Vox Maris-Studio” de la Liceul „Ovidius”, care a dus mai departe tradiţia artei corale la malul mării şi numele maestrului Boris Cobasnian.

Foştii membri ai „Vox Maris”, împreună cu prof. univ. dr. Mariana Popescu, se vor reuni, astăzi, de la ora 17.30, pentru a-i aduce un omagiu maestrului Boris Cobasnian.

Taguri articol


12