Cel de-al doilea număr al revistei tematice de cercetare etnografică, editată de Muzeul de Artă Populară, „Arhitectura tradiţională în Dobrogea”, va apărea în această lună.
Aşezările dobrogene incluse în cadrul amplului studiu de cercetare desfăşurat de specialiştii muzeului de etnografie au fost grupate astfel: limesul dunărean, nordul, sudul şi centrul judeţului Constanţa. În cadrul studiilor, specialiştii ţin cont de istoricul aşezării, al populaţiei, al clădirilor importante din fiecare aşezare, dar şi de arhitectura aşezării şi a fiecărei gospodării în parte. Pentru fiecare locuinţă tradiţională reprezentativă a fost ales un număr de gospodării care au fost analizate din punct de vedere ştiinţific al materialului, al arhitecturii interioare, dar şi al anexelor gospodăreşti.
Studiul arhitecturii tradiţionale din Dobrogea şi conservarea acesteia este o preocupare permanentă a Muzeului de Artă Populară. Bazele unui muzeu al satului dobrogean au fost puse la Dervent, unde a fost strămutată deja prima gospodărie dintr-o aşezare veche a Dobrogei, Oltina. Instituţia constănţeană are, în documentarul etnografic, mai multe tipuri de case specifice Dobrogei, care ar trebui strămutate la Dervent pentru definitivarea acestui muzeu.