Arhiva SIPA, inventariată de o comisie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Arhiva SIPA, inventariată de o comisie

25 Iulie 2016 / 22:49 454 accesări

Arhiva fostului Serviciu Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA), aflată în custodia Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), va fi inventariată de o comisie care își va desfășura activitatea pe o perioadă de maxim șase luni, se arată într-un proiect pus în dezbatere de Ministerul Justiției (MJ).

Potrivit proiectului postat pe site-ul MJ, arhiva fostului SIPA, devenit ulterior Direcția Generală de Protecție și Anticorupție (DGPA) în subordinea Ministerului Justiției, cuprinde atât dosare de personal, cât și alte documente specifice.

Prin proiectul supus dezbaterii, se propune înființarea unei comisii pentru inventarierea și predarea documentelor din arhiva SIPA, care își va desfășura activitatea pentru o perioadă de maxim 6 luni, cu posibilitatea ca, la cererea motivată a acesteia, Ministerul Justiției să poată propună Guvernului, o singură dată, prelungirea activității pentru o perioadă de cel mult 6 luni.

Comisia ar urma să fie formată din doi reprezentanți al MJ, doi reprezentanți ai ANP, un reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii, un reprezentant al Înaltei Curți de Casație și Justiție și un reprezentant al Parchetului de pe lângă ÎCCJ. Fiecare dintre aceste instituții va desemna câte un supleant pentru fiecare reprezentant desemnat.

Comisia va inventaria arhiva, va propune structurii de securitate din cadrul Ministerului Justiției clasificarea, declasificarea, trecerea la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a documentelor inventariate, respectiv distrugerea acestora, conform dispozițiilor legale, va preda, după declasificare, în baza proceselor-verbale de predare-primire, către ANP, dosarele de personal ale foștilor angajați ai DGPA identificate în arhivă, va preda, către Arhivele Naționale, documentele cu valoare istorică, iar structurii de securitate a Ministerului Justiției îi vor fi predate documentele clasificate și, respectiv, pe cele propuse spre distrugere.

Potrivit proiectului, documentele cuprinse în arhiva fostei SIPA nu pot fi puse, pe perioada desfășurării activității comisiei, la dispoziția niciunei persoane fizice sau juridice în afara celor însărcinate, potrivit legii, să îndeplinească atribuții cu privire la documentele acestei arhive.

De asemenea, până la finalizarea inventarierii, documentele cuprinse în arhivă nu vor fi supuse niciunui proces de copiere. Comisia va putea furniza informații din documentele cuprinse în arhiva fostei SIPA dacă există proceduri judiciare în derulare, la cererea instanțelor judecătorești române sau străine.

Taguri articol


12