Ziua Arhivelor Naționale, celebrată în fiecare an pe 31 octombrie - pentru a evoca momentul din 1862, când instituţiile de arhivă de la Iaşi şi Bucureşti s-au unificat, în contextul favorabil al Unirii Principatelor Române -, constituie un prilej ideal pentru a analiza prezentul și perspectivele acestei instituții. La Constanța, evenimentul a fost celebrat, ieri, în avans, printr-o masă rotundă cu o temă de actualitate, menită să arate faptul că arhivele, ancorate puternic în trecut, prin principala lor misiune de a depozita „memoria”, sunt conectate la ritmul alert al societății. Tema de discuție, „Informatizarea - o nouă „provocare” pentru Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale (SJCAN)”, a constituit o pledoarie pentru necesitatea digitizării documentelor. La întâlnirea care s-a desfășurat, ieri, în sala Clio a Muzeului Marinei Române, au participat, alături de arhiviștii constănțeni, istorici, bibliotecari și directori de instituții de cultură.
RITM LENT DE DIGITIZARE „Spațiul de depozitare online e foarte scump, iar ritmul de digitizare este foarte lent”, a spus dr. Delia Cornea, care a evocat activitatea sa de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Aceste „dificultăți” în procesul de informatizare, dar și altele au fost identificate ca fiind comune pentru toate instituțiile deținătoare de documente.
„Arhivele din Constanța sunt implicate în procesul de informatizare, direcția fiind îndreptată către instrumentele de evidență, în mod special, către inventarele fondurilor și colecțiilor arhivistice aflate în patrimoniu, pentru a fi puse la dispoziția celor interersați într-un timp cât mai scurt. De Ziua Arhivelor Naționale, încercăm să ne mai descrețim frunțile, în ciuda problemelor cu care se confruntă instituția Arhivelor: lipsa de spațiu de depozitare și lipsa de personal”, a spus șeful SJCAN, dr. Virgil Coman. Până în prezent, la Constanța s-a întocmit în format electronic lista fondurilor și colecțiilor date în cercetare, au fost elaborate fișele volumelor din patrimoniului bibliotecii Arhivei și s-au scanat și tehnoredactat o parte din inventarele fondurilor și colecțiilor. În proiect se află întocmirea listei cu principalii creatori și deținători de documente din județ (instituții ale administrației de stat, instituții de învățământ, unități economice ș.a.)
Masa rotundă organizată în preambulul Zilei Arhivelor Naționale a fost realizată în colaborare cu Asociaţia Arhiviştilor şi Prietenilor Arhivelor „Ovidius”, condusă de dr. Constantin Cheramidoglu.