La 31 octombrie, în fiecare an, în România este sărbătorită Ziua Arhivelor. Arhivele, ca instituție, au fost înființate oficial, în contextul elaborării primelor legi administrative moderne, respectiv a Regulamentelor Organice ale Țării Românești și Moldovei, în anii 1831-1832. Potrivit Agerpres, la conducerea instituției, pentru perioade mari de timp, s-au aflat personalități marcante ale culturii românești, precum Bogdan Petriceicu-Hașdeu (1876-1900) sau Dimitrie Onciul (1900-1923). Începând din 1924, a fost publicat periodicul de specialitate al Arhivelor Naționale, respectiv ''Revista Arhivelor''.
O nouă lege de funcționare a Arhivelor Statului a intrat în vigoare începând din 1925, prevăzând, printre altele, constituirea direcțiilor regionale. Instituția se menține în subordinea Ministerului Instrucțiunii Publice, potrivit www.arhivelenationale.ro. Astfel, au fost create Arhivele Statului din Craiova (1931), Timișoara (1936), Năsăud (1937), Brașov (1938).
În baza prevederilor Legii nr. 16 din 2 aprilie 1996, denumirea de Arhivele Statului a fost înlocuită cu cea de Arhivele Naționale.
Arhivele Naționale ale României (ANR) sunt o instituție publică aflată în subordinea Ministerului Administrației și Internelor. În prezent, ANR funcționează în baza Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996, modificată și completată prin Legea nr. 358/2002, respectiv prin Ordonanța de Urgență nr. 39/2006, notează site-ul oficial amintit mai sus.
Fondul Arhivistic Național al României, aflat în administrarea ANR, este definit de legislația în vigoare, astfel: ''Prin documente care fac parte din Fondul Arhivistic Național al României, în sensul prezentei legi, se înțelege: acte oficiale și particulare, diplomatice și consulare, memorii, manuscrise, proclamații, chemări, afișe, planuri, schițe, hărți, pelicule cinematografice și alte asemenea mărturii, matrice sigilare, precum și înregistrări foto, video, audio și informatice, cu valoare istorică, realizate în țară sau de către creatori români din străinătate.''
Cu prilejul acestei zile, în fiecare an, Arhivele Naționale ale României organizează la nivel național o serie de evenimente menite să aducă în atenția opiniei publice locul și rolul Arhivelor în societate, să încurajeze dialogul cultural și schimbul de idei, și, totodată, să promoveze dimensiunea culturală a instituției și rolul ei în cunoașterea, conservarea și valorizarea documentului de arhivă ca o componentă esențială a patrimoniului cultural național.