„Arlechinul cu fesul pe dos“, protest împotriva conformismului social

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Arlechinul cu fesul pe dos“, protest împotriva conformismului social

Cultură 15 Iulie 2008 / 00:00 528 accesări

În sala mare a Cercului Militar va avea loc, joi, de la ora 17.00, lansarea volumului de poezii „Arlechinul cu fesul pe dos“. Valeriu D.G. Barbu, deţinut al penitenciarului din Galaţi, vine la Constanţa graţie intervenţiei hotărîtoare a conducerii Cenaclului Literar „Mihail Sadoveanu“, din cadrul Cercului Militar Constanţa şi a Editurii „Nelinişti metafizice“. La eveniment sînt aşteptaţi să ia parte scriitori din Cluj, Timişoara, Buzău, Galaţi, Piteşti şi Bucureşti.

Valeriu Barbu a debutat în lumea magică a luării de atitudine prin intermediul versului şi al metaforei, cu volumul „Din cioburi“, în luna martie a acestui an. Scriitorul Valeriu Cuşner remarca: „Încă de la debutul său, prin volumul Din Cioburi, lansat la Galaţi în luna martie, Valeriu Barbu s-a dovedit un poet format, un homo ludens, cu o topică şi un stil inconfundabil care se diferenţiază de generaţia postmodernistă prin atitudinea faţă de cuvîntul scris, prin adîncimea trăirilor şi, mai ales, prin profunzimea ideilor“.

Autorul dedică această lucrare arlechinilor, învăţătorilor din trecut, prezent şi viitor, prietenelor şi prietenilor, viitoarei soţii şi tuturor celor care au răbdarea de a o citi în întregime. Prefaţa volumului de poeme „Arlechinul cu fesul pe dos“ este semnată de scriitorul Vasile Cuşner, iar postfaţa este realizată de Mariana Fulger.

Prin acest volum, scris în detenţie, la fel ca şi cel precedent, Valeriu D. G Barbu se transformă într-un „arlechin cu fesul pe dos“, de fapt, un pretext de a observa lumea în care trăieşte, cu farmecul şi cu nedreptăţile ei şi de a o reda, în scris, potrivit propriilor stări pline de sensibilitate. Aşa cum observă Vasile Cuşner în prefaţa cărţii, întregul volum se desfăşoară sub influenţa a două stări contradictorii: cea de arlechin şi cea a lucidităţii propriei cenzuri. În poezia care dă titlul volmului, autorul îşi strigă neputinţa: „M-am săturat să fiu/ normal în mine / şi afară / în chingi electrochimice: sonorităţi / secţionate pe lung / străzi‚ farfurii, ceruri, rugăciuni.../ iub..aşteptări secţionate pe lung, toate acestea/ încolăcite în juru-mi şi botezate ceremonios / speranţe“.

Taguri articol


12