Imagini cu mortiere, rachete antitanc, grenade, dar și arme și muniție produse în SUA au apărut pe internet după ce teroriștii au părăsit o ascunzătoare de-a lor din orașul sirian Alep. Înregistrările au fost postate online joi și arată că majoritatea armelor lăsate în urmă de teroriști în districtul Bani Zaid din Alep sunt de proveniență americană, arată jurnaliștii de la Russia Today. Pe lângă sistemele de rachete antitanc americane TOW2A, rachetele UN0181 sau cutiile cu muniții ștanțate cu „Made in USA“, au mai fost găsite și mortiere de infanterie produse în Germania sau grenade din Cehia. Zona unde au fost găsite armele a fost abandonată recent de luptătorii grupării teroriste Jabhat Fateh al-Sham, fostă Jabhat al-Nusra, după ce a renunțat la legăturile sale cu al-Qaida.
Fost ofițer al armatei britanice și detectiv Scotland Yard, Charles Shoebridge a declarat pentru Russia Today că înregistrările lansate online par reale, netrucate. ”SUA au anunțat deschis, anul trecut, că vor trimite opoziției moderate siriene arme și muniție similare celor prezentate în imagini, ceea ce dovedește o dată în plus că o parte din armele trimise de Occident ajung pe mâinile teroriștilor”, a declarat Shoebdrige. În octombrie 2015, un grup de rebeli sirieni antrenați de Pentagon, Divizia 30, a trecut cu arme și muniții de partea teroriștilor din al-Sham, presa occidentală relatând pe larg acest lucru, la vremea respectivă, citând chiar surse americane. Shoebdrige nu întrevede însă nicio schimbare de tactică a SUA în privința sprijinirii rebelilor sirieni moderați, pentru că, totuși, aceasta este cea mai bună metodă de luptă împotriva guvernului sirian. În noiembrie 2015, o înregistrare video cu un grup de rebeli sirieni lansând o rachetă americană TOW înspre un elicopter de fabricație rusească aflat la sol a fost postată pe YouTube. Canalul media care a dat publicității înregistrarea a făcut vorbire despre Armata Siriană Liberă, grupare rebelă susținută de SUA, care ar fi atacat elicopterul aflat în căutarea piloților avionului SU-24 doborât de armata turcă, pe 24 noiembrie. Ce scenariu! De asemenea, luna aceasta, un sistem antitanc produs în SUA ar fi fost folosit la atacarea unei echipe de jurnaliști Russia Today în Siria.
Bineînțeles, nu se poate susține că americanii sau occidentalii, în general, înarmează în mod deliberat grupările teroriste care activează în Siria sau Irak, doar că nu e pentru cine se potrivește, ci pentru cine se nimerește sau cam așa ceva.