În condiţiile în care Ministerul Apărării (MAp) nu are bani să plătească nici măcar două sporuri către angajaţi, managementul controversat al armatei nu încetează să uimească: în plină criză financiară s-a înfiinţat Direcţia Calitatea Vieţii Personalului! Această structură se va ocupa de \"instituţionalizarea şi monitorizarea sistematică a indicatorului satisfacţie în serviciu\" a militarilor şi personalului civil contractual din armată. Conform declaraţiilor unor reprezentanţi ai armatei, înfiinţarea Direcţiei nu a presupus noi posturi sau angajarea altor oameni, cei aprox 30 de angajaţi provenind din rîndul celor care lucrau în structurile vechi. Practic, noua Direcţie, înfiinţată pe 15 iunie, s-a format prin reorganizarea şi restructurarea altor structuri din Ministerul Apărării, precum Biroul \"Creştere a calităţii vieţii\", \"Reconversie profesională\", \"Asistenţă post-carieră\" sau cel pentru \"Asistenţă veterani\". \"Structura este în curs de încadrare şi operaţionalizare şi are rolul de a coordona, în sistem integrat, politicile în domeniile: salarizare, sistem de pensii, asistenţă medicală, echipare, hrănire, cazare, mediu de lucru, recunoaşterea meritelor de serviciu, problematica veteranilor de război şi a celor din teatrele de operaţii, recreere şi refacere a capacităţii de luptă, asistenţă postcarieră cadre militare în rezervă şi retragere, reconversie profesională, dialog social şi probleme sociale\", a declarat ministrului Apărării, Mihai Stănişoară.
Reprezentanţii MAp au dat asigurări că noua Direcţie nu va presupune nicio cheltuială suplimentară, iar bugetul instituţiei este asigurat de comasarea bugetelor celorlalte structuri. Noua Direcţie va funcţiona în subordinea secretarului de stat pentru Relaţia cu Parlamentul şi Informare Publică, Dan Tătaru, care a primit şi titulatura \"secretar de stat pentru creşterea calităţii vieţii personalului\". Într-un interviu acordat unui ziar al armatei, secretarul de stat Dan Tătaru a declarat că Direcţia se va ocupa \"într-o primă etapă de acele proiecte de natură să aducă îmbunătăţirea calităţii vieţii personalului, dar care nu presupun neapărat finanţare de la bugetul de stat.(…) Ne gîndim inclusiv la utilizarea de fonduri europene, prin crearea unor parteneriate avantajoase cu alte entităţi guvernamentale sau neguvernamentale, care au legături cu domeniul social\", a mai adăugat Tătaru.
Reamintim că, de la începutul anului, peste 100 militari şi-au dat demisia din armată. În perioada ianuarie-mai au fost trecuţi în rezervă prin demisie 93 de militari, dintre care 41 de ofiţeri, 19 maiştri militari şi 33 de subofiţeri. După anunţarea amînării la plată a celor două sporuri şi înfiinţarea Direcţiei Calitatea Vieţii Personalului, din mai pînă în iunie, alte 17 cadre militare şi-au dat demisia, dintre care opt ofiţeri, un maistru militar şi opt subofiţeri.
Reamintim că Mihai Stănişoară a declarat, la începutul săptămînii trecute, că, în pofida demersurilor făcute, Ministerul de Finanţe nu a reuşit să identifice resursele financiare pentru plata tuturor sporurilor suspendate, ci doar pentru acelea alocate soldaţilor gradaţi voluntari şi subofiţerilor… nu însă şi pentru ofiţeri şi civili. Astfel, ministrul a spus că efortul financiar va fi, în fiecare lună, de aproximativ 11 milioane de lei pentru sporurile soldaţilor şi subofiţerilor, în timp ce suma pentru restul personalului s-ar ridica la aproximativ 85 de milioane de lei pînă la finalul anului.