Armata americană a „pierdut” zeci de arme livrate în Afganistan, inclusiv de România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Armata americană a „pierdut” zeci de arme livrate în Afganistan, inclusiv de România

Externe 13 Februarie 2009 / 00:00 501 accesări

Armata americană nu a ţinut evidenţa în mod eficient a zeci de mii de arme livrate de Pentagon forţelor afgane sau donate de 21 de ţări, între care şi România, existînd riscul ca acestea să fie furate sau vîndute militanţilor, relatează ”International Herald Tribune”.

Potrivit unui raport federal care a fost prezentat joi, în Camera Reprezentanţilor, oficialii din cadrul armatei americane nu au reuşit să ţină o evidenţă completă a aproximativ 87.000 de carabine, pistoale, mortiere şi alte arme, aproximativ o treime din numărul total al armelor uşoare pe care le-au livrat SUA, între decembrie 2004 şi iunie 2008, militarilor afgani. Mai mult, instructorii militari americani nu au ţinut o evidenţă clară a peste 135.000 de arme care au fost donate de 21 de ţări, printre care Ungaria, Egipt, Slovenia şi România. Raportul, care a fost prezentat în cadrul unei audieri a subcomisiei din cadrul Camerei Reprezentanţilor pentru Monitorizare şi Reforme Guvernamentale, a relevat de asemenea că procedurile aplicate de forţele afgane de securitate erau ineficiente, astfel încît armele furnizate puteau fi furate sau pierdute. O copie a raportului despre forţele afgane a fost furnizată cotidianului ”New York Times”, de un oficial din cadrul Congresului, care a dorit să evidenţieze gravitatea problemei înainte de audiere.

În graba de a echipa forţele aliate, Pentagonul nu a instituit un organism de monitorizare a livrării armelor. Armata americană a pierdut urma a aproximativ 190.000 de pistoale şi mitraliere care au fost furnizate, în 2004 şi 2005, forţelor irakiene de securitate. În raportul asupra Afganistanului, auditorii au conchis că, pînă în iunie 2008, armata nu a înregistrat numerele de serie a aproximativ 46.000 de arme pe care le-a livrat afganilor, ceea ce face imposibilă monitorizarea şi identificarea armelor. Aproximativ 41.000 de numere de serie au fost înregistrare pentru armele din SUA, dar oficialii din cadrul armatei americane nu cunoşteau, potrivit raportului, provenienţa acelui armament.



12