Armata americană a transferat controlul provinciei Al-Anbar irakienilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Armata americană a transferat controlul provinciei Al-Anbar irakienilor

Externe 02 Septembrie 2008 / 00:00 524 accesări

Armata americană a transferat, ieri, forţelor irakiene, responsabilitatea securităţii în provincia sunnită Al-Anbar, unul dintre fiefurile insurgenţei. Anunţul a fost făcut de autorităţi citate de AFP. Al-Anbar este prima provincie sunnită care a trecut sub controlul forţelor irakiene. Martin Post, oficial superior american, a subliniat că vor mai exista incidente, însă acest aspect face parte din viaţa normală. Zeci de mii de soldaţi, poliţişti irakieni şi puşcaşi marini americani au fost în stare de alertă cu ocazia acestui eveniment marcant, prima predare a securităţii unei provincii sunnite, forţelor irakiene. Al-Anbar, cu o populaţie de două milioane de locuitori, este a 11-a din cele 18 provincii a căror securitate a fost încredinţată irakienilor începînd din iulie 2006, însă toate celelalte erau şiite.

Sunniţii din această provincie, cea mai mare din Irak, au fost primii care s-au opus forţelor americane după căderea regimului lui Saddam Hussein. Oraşul Fallujah a fost atunci epicentrul ciocnirilor violente dintre puşcaşii marini şi insurgenţii sunniţi, înainte ca aceştia din urmă să fie spulberaţi de armata americană în noiembrie 2004. În această provincie aflată la graniţa cu Siria, Iordania şi Arabia Saudită, au murit 1.306 soldaţi americani, adică o treime din numărul total de victime din rîndul americanilor. În plus, au decedat şi aproape 6.000 de civili irakieni. Violenţele au început să scadă în intensitate atunci cînd şefii de triburi s-au revoltat împotriva adepţilor Jihad-ului în septembrie 2006, în urma atentatelor comise de al-Qaida şi încurajaţi de americani. Aceştia au format grupările Sahwa, care s-au luptat cu militanţii al-Qaida, iar în prezent, violenţele au scăzut radical. În acest moment, în Irak se află 28.000 de soldaţi americani, faţă de 37.000 în februarie şi 37.000 de membri ai forţelor de securitate irakiene, faţă de 5.000 în urmă cu trei ani, conform armatei americane.

Contraofensivele lansate în cursul acestui an de trupele irakiene au contribuit, în mare măsură, la îndepărtarea din Irak a combatanţilor arabi recrutaţi de grupările insurgente, între care şi al-Qaida, a anunţat, luni, Ministerul de Interne. În plus, insurgenţii nu mai dispun de susţinerea localnicilor şi nu mai au refugii. Forţele de securitate irakiene au lansat, în ultimele luni, o serie de ofensive asupra bazelor al-Qaida, în special la Diyala şi în principalul oraş din nord, Mosul. Aproximativ 50.000 de membri ai forţelor de securitate irakiene au fost detaşate la Diyala, cu susţinerea trupelor americane, începînd din iulie. Peste 800 de persoane au fost arestate de la începutul ofensivei, înainte ca Guvernul să suspende operaţiunile militare pentru a le oferi insurgenţilor timp pentru a se preda. Dar provincia rămîne afectată de atentate, rezultatul luptelor mortale între susţinătorii grupării al-Qaida şi Sahwa (Trezirea), comitete formate din foşti insurgenţi, dar plătiţi de forţele americane să lupte împotriva membrilor reţelei extremiste. La 26 august, un atentat sinucigaş care a lovit provincia a provocat moartea a 25 de persoane.



12