RECORD NEGATIV O statistică îngrijorătoare arată că într-un interval de 155 de zile, armata americană a înregistrat nu mai puţin de 154 de sinucideri în rândurile ei. Potrivit unui raport lunar al Pentagonului, din ianuarie până în iunie, s-a produs în medie o sinucidere pe zi, numărul lor total depăşind cu 50% numărul militarilor americani ucişi în Afganistan în aceeaşi perioadă, adică 127. Această cifră arată o creştere cu 18% a ratei sinuciderilor în armata americană, în raport cu datele pentru perioada ianuarie-iunie 2011, când s-au înregistrat 130 de astfel de cazuri în cinci luni. Rata este chiar mai ridicată decât în 2009, an record pentru sinuciderile în rândul soldaţilor americani. În 2010 şi 2011, s-a observat o anumită stabilizare a acestor cifre, dar în 2012 rata sinuciderilor a ajuns la un nivel record din 2001, când a început conflictul din Afganistan.
Sinuciderea este prima cauză a mortalităţii în rândul armatei americane, după cei căzuţi pe câmpul de luptă, depăşind numărul morţilor în accidente rutiere. Potrivit raportului lunar al Pentagonului din mai 2012, 26,4% dintre soldaţii morţi în 2011 şi-au pierdut viaţa în lupte, 19,5% s-au sinucis şi 17,3% au murit în accidente de circulaţie. În 2006, 40,5% dintre soldaţi au murit în lupte, 24,3% în accidente rutiere şi numai 11,4% s-au sinucis. Din 2005, rata sinuciderilor în rândul armatei a crescut cu 10%. Creşterea alarmantă a numărului de soldaţi care se sinucid i-a surprins anul acesta pe responsabilii de la Pentagon.
CONSECINŢELE A 10 ANI DE RĂZBOI Cauzele unei asemenea creşteri a sinuciderilor militarilor americani încă nu sunt foarte clare. Pentagonul a menţionat câteva posibile motive printre care stresul post-traumatic, abuzul de medicamente şi problemele financiare personale. Soldaţii care au participat la multiple misiuni de luptă prezintă, de asemenea, un risc ridicat de sinucidere, chiar dacă un număr important de sinucideri au fost comise de soldaţi care nu au fost niciodată expuşi la lupte. Potrivit raportului Pentagonului, forţele aeriene sunt cel mai afectate de acest val de sinucideri, şi anume 32 de cazuri din luna ianuarie faţă de 23 anul trecut, în aceeaşi perioadă. Armata americană a înregistrat şi o creştere a agresiunilor sexuale, a consumului de alcool, a violenţei domestice şi a altor abateri disciplinare. „Militarii sunt din ce în ce mai stresaţi după zece ani de război în Afganistan”, se arată într-un raport al armatei din luna ianuarie. În acest raport, Pentagonul recunoştea că eforturile de prevenire, desfăşurate de mai mulţi ani, nu au avut rezultate prea mari.
Armata americană încearcă să-i determine pe militari să ceară ajutor, în caz de tulburări psihologice şi psihiatrice. S-a pus la dispoziţia militarilor din marină o linie pentru apeluri anonime, precum DStress line, şi a fost asigurată prezenţa mai multor specialişti în probleme mentale în apropierea zonelor unde au loc lupte. În pofida acestui fapt, unii soldaţi nu îndrăznesc să ceară ajutor de teamă că ar putea fi consideraţi nişte oameni slabi. În ianuarie, generalul maior american Dana Pittard a declarat pe blogul său că sinuciderea este „un act complet egoist”. „Fiţi adulţi, acţionaţi ca nişte adulţi şi rezolvaţi-vă problemele ca toată lumea”, a scris acesta provocând nenumărate controverse. Pe blogul său, care a şi fost de altfel suprimat apoi, mai spunea că „personal s-a săturat de soldaţii care îşi iau viaţa pentru ca alţii să îndrepte dezordinea din viaţa lor”.