Armata americană îşi va suplimenta stocul de armament din Israel

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Armata americană îşi va suplimenta stocul de armament din Israel

Externe 12 Noiembrie 2010 / 00:00 447 accesări

Armata americană urmează să îşi suplimenteze în mod considerabil, până la sfârşitul anului 2012, stocul de armament de urgenţă depozitat în Israel. Creşterea prevăzută valorează 400 de milioane de dolari şi se va adăuga stocului actual, a cărui valoare este estimată la 800 de milioane de dolari. Ministerul israelian al Apărării nu a putut fi contactat. Armata americană păstrează stocuri de armament în anumite ţări aliate, între care Israelul, Coreea de Sud şi ţări din zona Golfului Persic, în caz de nevoie în cadrul unor operaţiuni. În virtutea unui acord special, Israelul poate utiliza acest material, cu autorizarea SUA, în caz de urgenţă, aşa cum s-a întâmplat în războiul lansat contra mişcării şiite Hezbollah în Liban, în vara lui 2006. cele două părţi au stabilit împreună, în cadrul negocierilor strategice, tipul de material american care va fi depozitat în baze speciale ale armatei israliene. Acest material, constând în armament, vehicule blindate, piese de artilerie, muniţii, ar cuprinde şi o mare cantitate de bombe de precizie, ce pot fi lansate pe cale aeriană.

Israelul şi SUA şi-au reintensificat cooperarea în domeniul securităţii. Cele două ţări au procedat recent la manevre militare comune complexe, iar Israelul a comandat 20 de avioane de vânătoare de tip F-35 (Joint Strike Fighter), foarte sofisticate. Cele două ţări au semnat, în 2007, un protocol de acord stabilind nivelul ajutorului militar american către statul evreu la suma de 30 de miliarde de dolari pe o perioadă de zece ani, sumă care nu include creditele speciale acordate pentru dezvoltarea de către Israel a unor sisteme de apărare antirachetă. Premierul Benjamin Netanyahu a prezentat, ieri, la New York, într-o întâlnire cu secretarul de Stat american, Hillary Clinton, nevoile de securitate ale Israelului.

Negocierile de pace israeliano-palestiniene, lansate la Washington, pe 2 septembrie, sunt întrerupte de la expirarea, la 26 septembrie, a unui moratoriu israelian asupra ridicării de noi construcţii în coloniile din Cisiordania. Pentru a le relua, palestinienii cer un nou moratoriu, refuzat de Guvernul israelian. Premierul Netanyahu ar intenţiona să prelungească acest moratoriu parţial cu câteva luni, în schimbul unui nou acord de cooperare în domeniul securităţii cu SUA, pe o perioadă de zece ani. Însă, această nouă suspendare a construirii nu ar viza nici Ierusalimul de Est şi nici coloniile, pe care Israelul intenţionează să le păstreze, în cadrul unui viitor acord de pace cu palestinienii. Acordul de cooperare în domeniul securităţii cu SUA ar urma să permită bateriilor de rachete antirachetă israeliene să fie alertate în timp real de sateliţii americani asupra unor eventuale atacuri contra teritoriului israelian.



12