Armata azeră a anunţat că a atacat vineri, cu lovituri de artilerie, poziţiile armene în regiunea secesionistă Nagorno-Karabah, disputată de decenii de cele două ţări vecine din Caucaz, informează AFP. Artileria Azerbaidjanului a 'anihilat un mare număr de forţe inamice, mai multe unităţi de artilerie şi infrastructuri militare', a anunţat Ministerul azer al Apărării într-un comunicat, scrie agerpres.ro. 'Toate unităţile armatei azere au fost plasate în stare de alertă', adaugă comunicatul. La rândul lor, autorităţile separatiste ale regiunii Nagorno-Karabah, susţinute de Erevan, au afirmat că armata azeră 'a încălcat armistiţiul, servindu-se de mortiere şi lansatoare de rachete', fără a oferi informaţii despre pierderi, vorbind doar despre 'trei soldaţi răniţi'. 'Armata Nagorno-Karabah a ripostat pentru a pune capăt activităţii militare a duşmanului', a mai informat aşa-zisul minister al apărării din regiunea separatistă.
Această bruscă escaladare a violenţelor intervine după decesul, nu departe de linia frontului, a doi civili azeri, un copil de doi ani şi bunica sa, ucişi de obuze trase de separatişti, potrivit forţelor azere. Nagorno-Karabah este o regiune secesionistă populată majoritar de armeni, dar care este în continuare recunoscută pe plan internaţional ca făcând parte din Azerbaidjan.
Un armistiţiu a fost încheiat în 1994, după un război care a făcut 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi, în principal azeri. Cu toate acestea, niciun tratat de pace nu a fost semnat de Baku şi Erevan, iar ciocniri au loc în mod regulat. În aprilie 2016, cel puţin 110 persoane - civili şi militari din ambele tabere - au fost ucise în cele mai intense violenţe de după 1994. Un nou armistiţiu a fost semnat la Moscova între beligeranţi, însă lupte sporadice continuă să aibă loc de-a lungul liniei de demarcaţie.