Potrivit unui raport canadian, armata chineză se face vinovată de prelevarea la scară largă de organe ce provin de la deţinuţi, în special de la membri ai mişcării interzise Falungong, pentru efectuarea de transplanturi, ai căror beneficiari sînt cetăţenii străini.
Autorii raportului David Matas, avocat specializat în drepturile omului şi David Kilgour, fost parlamentar şi secretar de stat canadian au cerut ţărilor să facă publice avertismentele privind posibila provenienţă a organelor, pentru a-şi convinge cetăţenii să renunţe la o călătorie în China în vederea unor transplanturi de organe. Cei doi au publicat, în luna iulie a anului trecut, un raport conform căruia numeroase spitale şi închisori din China sînt implicate în prelevarea de organe de la deţinuţii din gruparea Falungong. Autorităţile chineze au negat aceste acuzaţii, calificînd raportul drept "fals şi fără fundament".
Într-un al doilea raport publicat miercuri, autorii includ interviurile cu beneficiari ai transplanturilor de organe din 30 de ţări şi cu personalul medical canadian care a asigurat tratamentul postoperatoriu pentru un număr de circa 100 de pacienţi supuşi unor transplanturi suspecte. Potrivit acestui document, spitalele militare s-au implicat în vînzarea de organe pentru a compensa carenţele bugetare din anii '80. Numărul cetăţenilor canadieni care merg în China este anual de ordinul sutelor, fiind o tendinţă care se intensifică. Cei doi autori cer, în special, companiilor farmaceutice să stopeze vînzarea de medicamente către China şi serviciilor medicale, să nu asigure tratamentul postoperatoriu al pacienţilor care au fost supuşi unor transplanturi de origine suspectă.