Premierul israelian, Ehud Olmert, a declarat ieri că armata israeliană îşi va continua operaţiunile în Fîşia Gaza, în pofida apelului la încetarea focului formulat de Consiliul de Securitate al ONU. ”Israelul nu a acceptat niciodată ca o influenţă externă să decidă asupra dreptului său de a-şi apăra cetăţenii. Armata va continua să acţioneze pentru apărarea cetăţenilor Israelului. Tirurile cu rachete din această dimineaţă, îndreptate împotriva cetăţenilor din sud, dovedesc faptul că rezoluţia ONU nu este aplicabilă şi nu va fi respectată de organizaţiile teroriste palestiniene”, adaugă comunicatul premierului Olmert.
Tancuri israeliene au lansat obuze în Fîşia Gaza, în pofida anunţului privind întreruperea operaţiunilor timp de trei ore din motive umanitare, au anunţat mai mulţi martori. Mai multe tancuri au deschis focul împotriva unor ţinte din Jabaliya, Beit Lahya, precum şi din cartierul Zeitoun din oraşul Gaza, au adăugat martorii. Tirurile au atins o tîmplărie situată lîngă o benzinărie, provocînd un incendiu la Jabaliya. Un purtător de cuvînt al armatei anunţase anterior că operaţiunile vor înceta timp de trei ore, începînd cu ora locală 13.00, pentru a permite accesul ambulanţelor la victime. Israelul a întrerupt, miercuri şi joi, bombardamentele în Fîşia Gaza, timp de trei ore, pentru a permite populaţiei să se aprovizioneze.
Armata israeliană a ucis într-un bombardament 30 de civili care făceau parte dintr-un grup de 110 palestinieni pe care forţele statului evreu i-au adunat într-o casă din Gaza, a afirmat, vineri, ONU, citînd martori. ”Conform mai multor mărturii, la 4 ianuarie, soldaţii au evacuat circa 110 palestinieni într-o singură casă din Zeitun, dintre care o jumătate erau copii, ordonîndu-le să rămînă înăuntru”, a afirmat un comunicat al Oficiului ONU pentru coordonare umanitară (OCHA). ”După 24 de ore, forţele israeliene au bombardat de mai multe ori această casă, omorînd circa 30 de persoane”, adaugă comunicatul.
O femeie cu cetăţenie marocană şi una de naţionalitate ucraineană, căsătorite cu palestinieni, au fost ucise joi seară, în urma tirurilor de artilerie ale armatei israeliene, în oraşul Gaza. Este vorba despre Rokaya Abou Naja, cetăţean marocan în vîrstă de 55 de ani, care a murit alături de doi membri ai familiei sale şi de o femeie cu cetăţenie ucraineană, Albina al-Jarou, de 36 de ani, care a fost ucisă împreună cu fiul ei de un an şi jumătate. Numărul persoanelor ucise în Fîşia Gaza a ajuns la aproape 780, de la începutul operaţiunii israeliene, la 27 decembrie, potrivit bilanţurilor unor surse medicale palestiniene. Peste 3.200 de persoane au fost rănite.
Fotograful lui Yasser Arafat a fost ucis în timpul unui atac, în Gaza
Fotograful fostului lider palestinian Yasser Arafat, Ihab al-Wahidi, a fost ucis joi seară, alături de mama şi soţia sa, în urma unui atac al forţelor israeliene asupra Fîşiei Gaza. Potrivit surselor palestiniene, reşedinţa lui al-Wahidi a fost lovită de un obuz de tanc sau de o rachetă lansată de avioane. Al-Wahidi este cunoscut pentru faptul că l-a însoţit pe Arafat în vizitele sale în lume. Tatăl fotografului a fost pentru mulţi ani reprezentantul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei în Maroc. Totodată, sursele din Gaza au anunţat că trei persoane - un doctor palestinian, soţia sa ucraineană şi fiica acestora - au fost ucişi, în estul oraşului Gaza, de un obuz. Potrivit surselor, corpurile acestora nu au putut fi scoase din casă din cauza tirurilor continue. Sursele au menţionat că ambasada ucraineană în Israel a fost solicitată pentru a soluţiona problema şi a facilita scoaterea cadavrelor.
Hamas respinge rezoluţia ONU privind încetarea focului în Fîşia Gaza
Hamas respinge rezoluţia Consiliului de Securitate ONU care cere o încetare imediată a focului, apreciind că aceasta nu serveşte interesele poporului palestinian. Rezoluţia 1.860 a Consiliului de Securitate, adoptată în noaptea de joi spre vineri, cu 14 voturi pentru şi o abţinere (SUA), cere o încetare a focului imediată, durabilă şi deplin respectată, care să ducă la retragerea completă a forţelor israeliene din Gaza. Documentul condamnă toate violenţele şi ostilităţile îndreptate împotriva civililor şi toate actele de terorism şi cere în special livrarea fără obstrucţii a ajutorului umanitar.
Hamas nu mai recunoaşte statutul lui Mahmoud Abbas de preşedinte al Autorităţii Palestiniene
Mandatul lui Mahmoud Abbas de preşedinte al Autorităţii Palestiniene a expirat ieri, însă acesta nu intenţionează să se retragă din funcţie, în timp ce Hamas susţine că nu îi mai recunoaşte acest statut. Mahmoud Abbas a fost ales preşedinte, în ianuarie 2005, pentru un mandat de patru ani. Oficialii Hamas au declarat că începînd de vineri nu vor mai recunoaşte statului lui Abbas ca preşedinte al Autorităţii Palestiniene. Aceştia au adăugat însă că nu îi vor cere acum să-şi dea demisia, din cauza războiului din Fîşia Gaza. Premierul Autorităţii Palestiniene, Salaam Fayad, a precizat joi că legea prevede organizarea de alegeri prezidenţiale şi legislative simultane. Purtătorul de cuvînt al Hamas în Gaza, Mushir al-Masri, a declarat că ”Abbas se află la putere numai din cauză că este susţinut de israelieni şi americani”. Potrivit Constituţiei palestiniene, preşedintele Consiliului Legislativ palestinian (PLC) va deveni preşedinte în exerciţiu al Autorităţii, pentru o perioadă de 60 de zile, după care sînt organizate alegeri prezidenţiale. Actualul preşedinte al PLC, Abdel Aziz Dweik, execută în Israel o pedeapsă de 36 de luni pentru apartenenţă la o organizaţie teroristă. Adjunctul său, Ahmed Bahar, care face parte de asemenea din Hamas, se află în Fîşia Gaza.
Ciocniri între susţinători ai Fatah şi Hamas
Susţinătorii mişcărilor palestiniene rivale Fatah şi Hamas s-au confruntat vineri, în timpul unei manifestaţii de protest faţă de ofensiva israeliană în Fîşia Gaza, organizată la Ramallah, în Cisiordania. Mii de palestinieni, care participau la două manifestaţii separate, una la apelul Hamas, care controlează Fîşia Gaza, iar cealaltă la chemarea facţiunilor naţionaliste grupate în jurul mişcării Fatah a lui Mahmoud Abbas, s-au adunat în centrul oraşului Ramallah, după marea rugăciune de vineri. Forţele de ordine palestiniene, destul de numeroase, au reţinut acei manifestanţi care scandau sloganuri favorabile Hamasului şi aripii militare a acestei mişcări. Simpatizanţii Hamas au început să se bată cu susţinătorii Fatah. Forţele de ordine au lansat grenade lacrimogene şi au folosit bastoane de cauciuc pentru a împrăştia manifestanţii, dintre care 13 au fost spitalizaţi. Mişcarea Fatah a fost alungată violent din Fîşia Gaza, de către Hamas, în iunie 2007. La Nablus, în nordul Cisiordaniei, mii de manifestanţi au strigat ”moarte Israelului” şi au scandat sloganuri ce chemau la unitatea palestinienilor. Un steag al statului evreu a fost ars. La Ierusalim au avut loc confruntări în anumite cartiere, după rugăciunea de vineri, între tineri palestinieni şi forţele de ordine. Palestinienii, majoritatea purtînd măşti, au aruncat cu cocteiluri Molotov şi cu pietre împotriva forţelor de ordine israeliene, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Poliţia israeliană a mobilizat sute de agenţi ai forţelor de ordine în Ierusalimul de Est şi a limitat accesul pe Esplanada Moscheilor. Un palestinian din Cisiordania a rănit uşor, vineri, cu un topor, un israelian din oraşul Rehovot, situat la sud de Tel Aviv, agresorul fiind arestat. Palestinianul, originar din Jenin, a strigat ”Allah Akbar” (Mare este Allah) şi a început să atace trecători. Agresorul a fost imobilizat de agenţii de poliţie israelieni.