Armata rusă a simulat distrugerea unor nave NATO staţionate în Portul Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Joaca de-a războiul?!

Armata rusă a simulat distrugerea unor nave NATO staţionate în Portul Constanţa

Externe 10 Iunie 2016 / 17:12 1425 accesări

Deloc încântată de scutul antirachetă de la Deveselu, dar și de o serie de exerciții militare româno-americane la Marea Neagră, implicând distrugătorul american „USS Porter“, Rusia promite... răzbunare. Ministerul rus de Externe a anunțat că va lua măsuri pentru a răspunde intrării în Marea Neagră a distrugătorului american, fără a preciza însă despre ce este vorba, informează Reuters. Presa din Rusia a relatat că distrugătorul american „USS Porter“ a intrat în Marea Neagră în urmă cu câteva zile, însă această mișcare a provocat îngrijorare la Moscova, deoarece nava a fost recent echipată cu un nou sistem de rachete. Distrugătorul din clasa Arleigh Burke va efectua operațiuni obișnuite în timpul unei desfășurări de rutină, se afirmă în comunicatul Flotei a Șasea SUA, în care se mai precizează că ”navele americane efectuează mod regulat manevre în regiunea Mării Negre, pentru a promova pacea și stabilitatea”. Potrivit Flotei a Șasea, ”USS Porter mai are misiunea de a îmbunătăți securitatea maritimă și stabilitatea, pregătirea și capabilitățile navale împreună cu statele aliate și partenere, nava fiind desfășurată în cadrul Operațiunii Atlantic Resolve”.

În acest context tensionat, forţele aeriene ruse au efectuat, în centrul Mării Negre, un exerciţiu care simula distrugerea unor nave militare americane ancorate în Portul Contanţa, afirmă surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene. Conform Agenţiei ucrainene pentru Informaţii Militare, armata rusă a efectuat exerciţiul militar pe 8 iunie, în spaţiul aerian din centrul Mării Negre. Exerciţiul a constat în simularea distrugerii grupului naval NATO condus de distrugătorul american „USS Porter“, în timp ce navele ar fi staţionate în Portul Constanţa. La exerciţii au participat patru bombardiere Tu-22M3 din Divizia 22, dotate cu rachete antinavă, care au simulat lansarea acestora. Bombardierele au fost escortate de patru avioane de vânătoare Su-27. Astfel de acţiuni au o importanţă specială pentru Federaţia Rusă, în perspectiva summitului NATO de la Varşovia, unde se va discuta despre securitatea în regiunea Mării Negre.

Între timp, distrugătorul american „USS Porter“ face o escală în Portul Constanţa, la finalul căreia, săptămâna viitoare, va participa la o serie de exerciţii în comun cu nave şi marinari militari români. Potrivit Statului Major al Forțelor Navale, distrugătorul american face o escală în Portul Constanța până pe 12 iunie. În perioada 13-17 iunie, Forțele Navale Române și Marina Militară a SUA vor desfășura o serie de manevre pe mare, pentru exersarea procedurilor standard, în vederea dezvoltării interoperabilității dintre forțele navale române și cele americane. Marina Militară Română participă cu fregata „Regina Maria“, o corvetă, două dragoare maritime, două nave purtătoare de rachete, un elicopter Puma Naval și o echipă de militari de la Secția Scafandri pentru Operațiuni Speciale, iar partenerul strategic american participă cu distrugătorul „USS Porter“. La secvențele de luptă împotriva amenințărilor aeriene vor participa și trei aeronave MIG21 Lancer din partea Forțelor Aeriene Române. „USS Porter“ a acostat în Portul Constanța pentru prima dată în 2006, aceasta fiind a treia escală în România. Distrugătorul american este programat să ancoreze și în portul Odesa din Ucraina. În luna martie, „USS Porter“ a fost prima navă SUA care a testat noul sistem de apărare antirachetă SeaRAM, dezvoltat în regim de urgență pentru a contracara ”noua amenințare rusă”. Oficialii Marinei SUA au mai anunțat că, luna aceasta, în Marea Mediterană vor fi desfășurate două portavioane, înaintea summitului NATO de la Varșovia, programat pentru luna iulie.

România, Polonia şi Turcia cer NATO suplimentarea efectivelor militare pe flancul estic, pe fondul acţiunilor Rusiei, a afirmat, joi, ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski. SUA ar putea solicita implicarea Canadei pentru a contribui, alături de Marea Britanie şi Germania, la suplimentarea efectivelor NATO în Europa de Est, în contextul în care aliaţii europeni sunt reticenţi, afirmă surse diplomatice. NATO pregăteşte staţionarea a 4.000 de militari suplimentari, prin rotaţie, în Polonia şi ţările baltice, pentru descurajarea Rusiei. Până acum, la noua forţă militară și-au anunţat participarea SUA, Marea Britanie şi Germania, fiecare cu câte 1.000 de militari. SUA caută încă un aliat care să trimită 1.000 de militari în statele est-europene, dar ţările europene sunt reticente. ”Aliaţii europeni au motive, fiind deja implicaţi în operaţiuni în Europa, Africa și Afganistan. Pur şi simplu nu mai au fonduri. Există disensiuni în cadrul NATO. Unii aliaţi cred că trupele trebuie suplimentate pe flancul sudic”, dezvăluie Sophia Besch, analist la Centrul pentru Reformă Europeană (CER) din Londra. Tensiunile dintre NATO şi Rusia au culminat în 2014, când Moscova a anexat regiunea ucraineană Crimeea.



12