Armata siriană a încărcat cu gaz sarin bombe destinate lansării din avion, a afirmat, miercuri, postul american de televiziune NBC, citând oficiali americani sub protecţia anonimatului. Această informaţie, dacă se va dovedi adevărată, marchează o nouă etapă în lupta disperată dusă de regimul lui Bashar al-Assad. În acest stadiu, bidoane încărcate cu precursori ai acestei neurotoxine mortale nu au fost fixate pe aripile avioanelor şi preşedintele sirian nu a dat ordinul de a le utiliza, adaugă NBC. Conform CNN, serviciile de informaţii israeliene, turce, libaneze şi iordaniene sunt în legătură strânsă cu omologii americani, pentru a defini acţiuni viitoare. Luni, un oficial american a declarat sub protecţia anonimatului că mai multe indicii sugerează că regimul sirian a început să adune precursori chimici necesari unei utilizări militare a gazului sarin. Aceste evoluţii l-au determinat pe preşedintele Obama să îi adreseze un avertisment lui Bashar al-Assad. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a apreciat ieri că ”preşedintele sirian ar trebui adus în faţa justiţiei, dacă a recurs la arme chimice împotriva rebelilor”. Comunitatea internaţională este tot mai îngrijorată de evoluţia conflictului sirian şi se teme în special de utilizarea armelor chimice împotriva rebeliunii. Violenţele din Siria s-au soldat cu moartea a peste 42.000 de oameni, majoritatea civili, de la începutul revoltelor împotriva regimului Bashar al-Assad, în martie 2011, anunţă Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.
CONSUL ASASINAT Consulul onorific al Marocului la Alep, în nordul Siriei, Mohamed Alaeddine Kiyali, a fost asasinat marţi seara, de bărbaţi înarmaţi, a anunţat, miercuri, agenţia marocană MAP, citând familia victimei. Kiyali, în vârstă de 51 de ani, de naţionalitate siriană, era consul onorific din aprilie 2001. Potrivit MAP, el a fost ucis în timp ce ieşea dintr-un hotel, împreună cu prieteni din Alep. În acest atac comis de bărbaţi înarmaţi care se aflau într-un taxi a mai fost ucisă o persoană, iar alta a fost rănită. Marocul nu are ambasador în Siria din noiembrie 2011. La vremea respectivă, Rabatul şi-a rechemat ambasadorul de la Damasc, în urma unui atac comis asupra ambasadei marocane, de manifestanţi care susţineau regimul al-Assad.
VIOLUL, ARMĂ DE RĂZBOI Violul şi alte forme de violenţă sexuală sunt folosite de multă vreme ca armă de război, pentru a distruge nu doar persoane, ci întregi comunităţi umane, iar ceea ce se întâmplă în Siria nu este o excepţie. Încercările de documentare şi raportare a cazurilor pot servi ca probe în viitoarele procese de crime de război, însă dovezile se pierd în fiecare zi. Peste 20% dintre femeile din rapoarte sunt ucise imediat după viol sau la scurt timp după ce fapta a fost comisă. Cea mai relevantă cauză a acestui fenomen tragic este cultura siriană islamică, ce preţuieşte aproape mai mult decât orice onoarea. Conceptul de puritate înrăutăţeşte fenomenul. International Rescue Committee relatează numeroase astfel de cazuri, unde ruşinea îi împinge pe oameni la căsătorii forţate sau divorţuri, precum şi cazuri dintre cele mai grave, unde fetele violate fie sunt ucise de părinţi, fie se sinucid, deoarece cultural sunt considerate dezonorate pe viaţă.
SPRIJIN MILITAR GERMAN Guvernul de la Berlin a aprobat, ieri, un proiect de mandat pentru Parlament, referitor la desfăşurarea unor baterii de rachete sol-aer Patriot ale armatei germane în Turcia, la graniţa cu Siria, proiect ce prevede şi trimiterea în acest cadru a maximum 400 de militari. NATO a decis pe 4 decembrie să întărească apărarea aeriană integrată a Alianţei, cu staţionarea unei baterii de rachete Patriot. Consiliul german de miniştri a avut o reuniune excepţională pentru a valida acest proiect de mandat, valabil până la 31 ianuarie 2014 şi care trebuie supus spre aprobare Bundestag-ului, Camera Inferioară a Parlamentului federal german.