Armata siriană nu face distincţie între obiectivele militare şi cele civile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Armata siriană nu face distincţie între obiectivele militare şi cele civile

Externe 12 Aprilie 2013 / 00:00 375 accesări

Ameninţarea nord-coreeană a distras atenţia comunităţii internaţionale de la dramaticul război civil din Siria. Cel puţin 57 de persoane au fost ucise, ieri, într-un asalt efectuat de armata siriană împotriva a două sate, în provincia Deraa, în sudul ţării, a anunţat ieri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Din rândul persoanelor ucise fac parte 16 rebeli, 12 militari, şapte femei, şase copii şi 16 civili. Potrivit directorului OSDO, Rami Abdel Rahmane, zece militari au dezertat marţi seară de la un important post militar din vecinătate şi s-au ascuns în cele două sate. A doua zi, armata a lansat asaltul şi a condamnat la moarte populaţia întregii zone.

Un avion al armatei siriene a lansat cinci bombe, miercuri, la marginea unui sat din nord-estul Libanului, fără a provoca victime. Populaţia din Arsal este în mare parte de confesiune sunnită şi susţine rebeliunea din Siria împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Primul bombardament aerian sirian împotriva unei localităţi din nordul Libanului a avut loc la 18 martie, conform armatei libaneze, în timp ce regimul de la Damasc respinge orice responsabilitate pentru asemenea atacuri. Conflictul sirian, care se desfăşoară de doi ani, divizează din ce în ce mai mult Libanul vecin, unde puternica mişcare şiită Hezbollah susţine regimul de la Damasc.

Rebelii au preluat recent controlul în sudul ţării pe o porţiune de 25 de kilometri ce începe din Iordania până la linia de încetare a focului cu Israel de pe platoul Golan. La sfârşitul lunii martie, Abdel Rahmane a anunţat că porţiuni mari din provincia Deraa se aflau sub controlul rebelilor. Deraa, leagănul revoltei împotriva regimului lui Bashar al-Assad, este aproape tăiată de capitală. În plus, potrivit OSDO, un elicopter care transporta provizii pentru militarii asediaţi în câmpul Wadi Deif, în apropiere de Maaret al-Noomane, în nordul ţării, a fost doborât, iar patru pasageri au murit.

MUNIŢII INTERZISE Aviaţia siriană bombardează tot şi nu ţine cont de obiectivele civile, brutării sau spitale, a denunţat organizaţia internaţională pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), îndemnând la oprirea acestor raiduri împotriva civililor, pe care le califică drept crime împotriva umanităţii. Bazându-se pe o anchetă de teren în zone controlate de rebeli în trei provincii siriene, HRW relevă bombardarea a patru brutării, două spitale şi alte ţinte civile. De exemplu, spitalul Dar al-Shifa, în oraşul Alep, a fost ţinta a patru atacuri. Organizaţia denunţă şi utilizarea unor muniţii cu o mare putere explozivă ce distrug uneori mai multe case într-un singur atac. Un locuitor din Azaz, în nord, a declarat pentru HRW că cel puţin 12 membri ai familiei sale au fost ucişi într-un singur bombardament asupra domiciliului lor, la 15 august 2012. Una dintre armele folosite în atacul de la Azaz a fost o bombă cu fragmentare a cărei \"rază de acţiune poate atinge 155 de metri\", subliniază HRW. Armata siriană a recurs şi la alte tipuri de armament, ca bombe cu submuniţie, rachete balistice şi dispozitive incendiare, conform organizaţiei. HRW a solicitat comunităţii internaţionale să intervină pentru a pune capăt încălcărilor care se produc în Siria.

TEREN PROPICE PENTRU AL-QAIDA Ministerul sirian al Afacerilor Externe a cerut, ieri, Consiliului de Securitate ONU să introducă mişcarea insurgentă Frontul al-Nusra pe lista organizaţiilor teroriste. Frontul al-Nusra, care luptă împotriva regimului din Siria, este afiliată filialei irakiene a reţelei teroriste al-Qaida şi va avea o denumire comună cu aceasta, conform unui comunicat difuzat de Institutul american pentru monitorizarea site-urilor islamiste. Liderul grupării Stat Islamic în Irak, Abu Bakr al-Baghdadi, a declarat că organizaţia pe care o conduce şi Frontul al-Nusra vor avea un nume comun: Stat Islamic în Irak şi Levant. Specialiştii suspectau de mult timp că Frontul al-Nusra primea susţinere logistică de la reţeaua teroristă al-Qaida. Gruparea este implicată în activităţile insurgente împotriva regimului Bashar al-Assad. Deocamdată, una dintre principalele forţe ale rebeliunii siriene a respins ieri îndemnul liderului al-Qaida privind instaurarea unui stat islamic în Siria în momentul în care islamiştii Frontului al-Nusra, foarte activi pe teren, se pregătesc să-i jure credinţă lui Ayman al-Zawahiri



12