Armata SUA se pregăteşte de o misiune în Afganistan, alături de militari români

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Armata SUA se pregăteşte de o misiune în Afganistan, alături de militari români

Externe 23 Iunie 2009 / 00:00 453 accesări

Regimentul 4 infanterie din cadrul Batalionului 1 se pregăteşte pentru războiul din Afganistan într-o manieră deosebită de celelalte unităţi americane, urmînd să fie ataşat unui batalion al armatei României, relatează publicaţia ”Stars and Stripes”. Unitatea se pregăteşte să trimită, la sfîrşitul verii, o companie în provincia Zabul, care însă va fi ataşată batalionului românesc în teritoriu. Unitatea va fi mobilizată pe o perioadă de şase-opt luni şi nu 12, după cum se porcedează cu alte unităţi. Atunci cînd nu sînt în Afganistan sau cînd nu se pregătesc pentru a merge acolo, unitatea simulează modul de acţiune al talibanilor sau al altor insurgenţi, pentru a pregăti trupe americane sau ale statelor aliate. Pentru a se pregăti pentru această mobilizare, unitatea s-a antrenat împreună cu trupele române, la Centrul de Pregătire al Forţelor Multinaţionale din Hohenfels, Germania, iar la începutul acestui an, militarii s-au pregătit la Cincu, în România. ”Este vorba de a forma o echipă din timp”, a declarat maiorul Sean Fisher, purtătorul de cuvînt al Centrului de la Hohenfels, adăugînd că românii stăpînesc foarte bine limba engleză. Trupele comune româno-americane vor avea misiunea de apăra Autostrada 1, care asigură transportul proviziilor şi al trupelor în diferite direcţii.

Pe de altă parte, noul comandant american din Afganistan a declarat că va restrînge drastic recursul la atacuri aeriene, într-un efort de a reduce numărul de decese în rîndul civililor, care, în opinia sa, subminează misiunea condusă de americani. În interviurile din ultimele zile, generalul Stanley A. McChrystal a afirmat că folosirea atacurilor aeriene va fi permisă în majoritatea cazurilor doar pentru a împiedica înfrîngerea trupelor americane sau ale coaliţiei. Chiar în cazurile unor lupte active cu forţele talibane, atacurile aeriene vor fi limitate, dacă lupta are loc în zone populate. Restricţiile vor fi şi mai mari în legătură cu bombardamentele asupra caselor sau a complexelor de clădiri unde insurgenţii s-ar ascunde. Atacurile aeriene, deşi considerate indispensabile pentru protejarea trupelor, au ucis sute de civili, provocînd nemulţumirea Guvernului afgan, care a criticat forţele americane şi ale NATO pentru că nu acordă destulă importanţă vieţii civililor. Noile direcţii ale generalului McChrystal intervin în urma unui episod sîngeros, la 4 mai, în satul afgan Granai, unde atacurile aeriene americane au provocat moartea a zeci de civili. Un raport al Pentagonului a apreciat că 26 de civili au fost ucişi în bombardamentele de atunci şi a conchis că personalul american a comis erori importante, inclusiv încălcarea procedurilor, ceea ce a dus la aceste decese. Potrivit unei anchete realizate de un grup din Kabul, Comisia Afgană Independentă pentru Drepturile Omului, 97 de civili şi-au pierdut viaţa în total, printre aceştia numărîndu-se cel puţin 86 de femei şi copii. Guvernul afgan a afirmat că numărul de decese se ridică la 140.

Mollahul Omar reia controlul direct asupra insurgenţilor în Afganistan

Liderul suprem al talibanilor reia controlul direct asupra insurgenţilor în Afganistan, ordonînd atacuri şi organizînd comandanţii, înainte de sosirea a mii de militari americani, potrivit unor oficiali americani şi insurgenţi. Pînă recent, operaţiunile din teritoriu ale talibanilor împotriva coaliţiei conduse de americani au fost comandate de lideri locali. Mollahul Omar, care conduce consiliul talibanilor numit Quetta shura, după oraşul din sud-estul Pakistanului unde se bănuieşte că ar fi stabilit, s-a concentrat pe alegerea liderilor talibani şi alocarea banilor, oferirea de asistenţă spirituală şi strategică. De la începutul anului, acesta a ordonat locotenenţilor săi intensificarea atacurilor sinucigaşe în sudul şi estul Afganistanului. Un atac l-a vizat pe fratele mai mic al preşedintelui Hamid Karzai, care a scăpat însă dintr-un schimb de focuri şi un atac cu rachetă, la 18 mai. ”Acesta este răspunsul Quetta faţă de ofensiva lui Obama”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul unei reţele conduse de Gulbuddin Hekmatyar, o căpetenie independentă care s-a alăturat talibanilor, referitor la planurile administraţiei americane de a trimite 21.000 de militari suplimentari în Afgansitan, în următoarele luni.

Intervenţia mollahului Omar ar putea genera atacuri mai concentrate şi mai bine coordonate, ceea ce ar putea intensifica violenţele insurgenţilor, potrivit oficialilor americani. Shura dispune de depozite de arme în estul şi sudul Afganistanului, angajînd noi adepţi şi numind guvernatori din umbră în diferite provincii afgane.



12