Armata turcă a atacat din nou, ieri, poziţii militare siriene, după un nou atac cu obuze care a vizat teritoriul turc, a anunţat un oficial turc. Atacul cu obuze sirian a avut loc la ora locală 15.00, în districtul turc Altinozu din provincia Hatay. Turcia a ripostat până acum de mai multe ori la atacuri cu obuze lansate din Siria, la frontiera dintre cele două ţări. Însă premierul Recep Tayyip Erdogan a dat asigurări că Turcia nu doreşte să fie implicată într-un război cu Siria.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a avertizat în legătură cu o escaladare extrem de periculoasă a conflictului la frontiera dintre Siria şi Turcia, într-un discurs susţinut ieri, la Strasbourg. ”Escaladarea conflictului la frontiera dintre Siria şi Turcia şi impactul crizei asupra Libanului sunt extrem de periculoase”, a declarat Ban Ki-moon în deschiderea primei ediţii a unui Forum Mondial pentru Democraţie, organizat la sediul Consiliului Europei (CoE). ”Odată cu apropierea iernii, trebuie suplimentate ajutoarele umanitare în regiune. Avem nevoie ca donatorii să răspundă mai generos nevoilor populaţiilor din Siria şi celor peste 300.000 de refugiaţi din ţările vecine. Situaţia în Siria s-a înrăutăţit în mod dramatic. Ea reprezintă riscuri grave la adresa stabilităţii vecinilor Siriei şi ansamblului regiunii”, a subliniat Ban Ki-moon. Declarându-se profund preocupat de un val continuu de arme destinate atât Guvernului sirian, cât şi forţelor opoziţiei, el a îndemnat toate părţile să abandoneze violenţa şi să se îndrepte către o soluţie politică. Aceasta este singura cale de ieşire din criză, a subliniat Ban Ki-moon, îndelung aplaudat pentru acest punct.
REALITATE... DIFERITĂ Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a evidenţiat, ieri, ”diferenţa între speranţele trezite în 2011 de Primăvara Arabă şi realitatea din 2012”, în deschiderea Forumului Mondial pentru Democraţie de la Strasbourg. ”Ridicându-se împotriva regimurilor autoritare, popoarele arabe cereau o democraţie reprezentativă, alegeri echitabile, o viaţă decentă şi dreptate socială”, a afirmat Jagland. Potrivit lui, ”se poate observa că realitatea din 2012 este diferită de speranţele din 2011. Mulţi dintre protestatari, în special tineri, sunt încă frustraţi, dar nu din cauza unei dictaturi stagnante şi opresive, ci pentru că schimbările sunt prea lente”.
Consiliul Europei, organizator al acestui prim Forum Mondial pentru Democraţie, intenţionează să transforme această întrunire într-una anuală. Obiectivul constă în ”reunirea reformatorilor şi liderilor mondiali, pentru a căuta răspunsuri democratice pentru provocări economice, sociale şi politice”.