Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a promulgat, vineri, legea privind amnistierea manifestanţilor arestaţi şi proiectul de abrogare a legilor privind reprimarea protestelor, deşi era anunţată plecarea sa în concediu medical. Opoziţiei i-au fost făcute toate concesiile cerute, mai puţin organizarea de alegeri anticipate. Aşa că oamenii încă protestează în centrul capitalei Kiev, în ciuda temperaturilor scăzute.
Din străinătate vin felicitări, dar şi sfaturi. Secretarul de Stat american, John Kerry, şi-a exprimat sprijinul pentru integrarea europeană a ţării şi pentru soluţionarea paşnică a crizei politice, în timpul unei convorbiri telefonice avute cu liderii opoziţiei ucrainene. Acesta a subliniat progresul înregistrat prin anularea legilor ce prevedeau sancţiuni pentru participanţii la proteste, dar consideră că persoanele vinovate de utilizarea forţei în timpul manifestaţiilor de protest trebuie să fie trase la răspundere. SUA au acuzat puterea de la Kiev că a provocat escaladarea violenţelor, iar ambasada americană la Kiev a anunţat că a revocat vizele pentru mai mulţi cetăţeni ai Ucrainei ca urmare a recurgerii la forţă împotriva manifestanţilor.
POLITICĂ PE CANALE INEDITE Din Rusia, reacţia a fost, însă, vehementă. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a apreciat pe contul său de Twitter că întâlnirea prevăzută sâmbătă, la München, între secretarul de Stat John Kerry şi anumiţi lideri ai opoziţiei ucrainene, precum şi starul muzicii pop Ruslana, ţine de domeniul circului. Întâlnirea are loc în cadrul Conferinţei pentru Securitate şi îi va pune faţă în faţă pe fostul campion al boxului internaţional Vitali Klitschko şi pe şeful partidului opozantei încarcerate Iulia Timoşenko, Arseni Iaţeniuk. La întâlnire va lua parte şi starul pop Ruslana, laureata concursului Eurovision în 2004, care i-a încurajat pe manifestanţii de la Kiev, cântându-le în ultimele săptămâni. „De ce nu l-au invitat şi pe nazistul Tiagnibok?”, s-a întrebat Dmitri Rogozin. Oleg Tiagnibok este un alt lider al opoziţiei, şeful partidului naţionalist Svoboda. „Ar fi trebuit să-l invite şi pe Verka-Serdiucika la negocieri”, a remarcat vicepremierul rus, ironic, cu trimitere la un artist travestit ucrainean. „Casa Albă ar trebui să îi asculte sfatul şi să ţină cont de acesta”, a subliniat oficialul rus. Rusia a declarat în mai multe rânduri că orice ingerinţă în afacerile interne ale Ucrainei este inadmisibilă.
AMENINŢĂRI La rândul său, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat că urmăreşte cu preocupare ce se întâmplă în Ucraina şi a insistat pe lângă forţele militare ale acestei ţări să rămână neutre în dispută, reacţie ce survine la puţin timp după ce armata ucraineană a cerut preşedintelui Ianukovici să ia urgent măsuri pentru stabilizarea situaţiei din ţară, avertizându-l că integritatea teritorială a Ucrainei poate fi în pericol dacă protestele violente continuă. „Forţele armate ucrainene sunt foarte respectate şi trebuie să rămână neutre”, afirmă Rasmussen într-o postare pe Twitter. Însă un grup radical al opoziţiei avertiza, vineri, că va recurge din nou la violenţe dacă negocierile între putere şi opoziţie nu vor fi reluate şi dacă manifestanţii arestaţi nu vor fi eliberaţi. „În cazul în care revendicările noastre nu vor fi onorate, ne rezervăm dreptul de a lua măsurile adecvate, ne vom elibera susţinătorii prin toate mijloacele posibile, nu doar prin cele constituţionale”, a declarat Dmitro Iaroş, unul dintre liderii mişcării Pravi Sektor, care solicită reluarea negocierilor între putere şi opoziţie până pe 4 februarie.
Ucraina stă pe un butoi cu pulbere şi există temeri privind izbucnirea unor violenţe armate. Ministerul maghiar de Interne a creat o structură specială care să gestioneze un eventual aflux de refugiaţi din Ucraina. Noua structură se va afla sub coordonarea directă a premierului Viktor Orban.