Arme inedite împotriva terorismului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Arme inedite împotriva terorismului

Monden 02 August 2011 / 00:00 715 accesări

În lumea puţin cunoscută a contraterorismului american, unul dintre cele mai eficiente sisteme de detecţie este un animal de circa 270 de kilograme, care munceşte pentru nouă kilograme de peşte pe zi. Încă din anii \'60, SUA şi câteva alte ţări au antrenat delfini şi lei de mare pentru a depista în mare mine şi scafandri, pentru a recupera torpile inactive şi pentru a testa diverse echipamente folosite în exerciţiile marinei militare. În 72 de ore, aceste animale pot fi transportate pentru a-şi îndeplini misiunea oriunde în lume, cu un avion cargo C-130, iar cel mai recent exemplu îl constituie delfinii, care au fost duşi în Irak, pentru a depista mine în Golful Persic.

Leii de mare din programul pentru mamifere al marinei americane au recuperat torpile şi instrumente scăpate în ocean care valorează milioane de dolari. Marina americană a ţinut secret acest program, până în anii ’90. În prezent, în program sunt incluşi circa 75 de delfini din Pacific şi 35 de lei de mare californieni. Delfinii au avantajul de a fi înzestraţi cu un sonar natural ce depistează ţintele mai bine decât orice instrument făcut de mâna omului, iar leii de mare sunt cunoscuţi pentru acuitatea vederii lor sub apă. Nu numai că aceste mamifere marine depistează obiecte şi aduc înapoi armatei americane echipamente de milioane de dolari, dar ele ajută şi la salvarea de vieţi omeneşti.

Marina americană nu a dezvăluit dacă delfinii şi leii de mare au interceptat efectiv terorişti care încercau să atace orice fel de ţinte americane, dar oficialii programului subliniază efectul de disuasiune pe care îl au aceste animale. Au fost folosite în exerciţii din Alaska până în Hawaii, operând în diverse medii şi condiţii de temperatură. Delfinii trimişi în războiul din Irak au executat operaţiuni de depistare de mine şi au avut rol de cercetaşi, asigurând trecerea în siguranţă a navelor umanitare care aduceau ajutor. Unii dintre aceşti ”veterani” ai războiului din Irak acum s-au întors acasă şi au o nouă misiune: să păzească submarinele nucleare în bazele lor din porturile Bremerton, Washington, şi Groton, Connecticut. Aceste animale sunt învăţate pe de altă parte, la antrenamente, cum să intercepteze scafandri potenţial ostili.

Un întreg domeniu în securitatea porturilor este consacrat apărării împotriva unor scafandri. Acest tip de operaţiuni este practicat în întreaga lume de un număr limitat de forţe speciale. Folosind tuburi de oxigen, profitând de întuneric, scafandrii sunt o modalitate foarte bună de a atinge o ţintă în deplină discreţie şi de a trece la atac folosindu-se de elementul surpriză. Germanii din Kampfschwimmers, unitatea Shayatet 13 din Israel şi U.S. Navy SEAL sunt considerate în general primele unităţi care se antrenează şi întreprind operaţiuni de contraterorism subacvatic. În 2002, rapoarte secrete scurse dinspre comunitatea de informaţii, întocmite în urma interogării unor suspecţi în Afganistan, avertizau că al-Qaida intenţionează să folosească scafandri pentru a ataca navele americane în porturi sau în rada porturilor. Chiar şi una dintre pozele suspectului din atentatele de la Oslo, Anders Behring Breivik, îl înfăţişează ţinând o puşcă de asalt modificată, ce pare a fi un echipament de luptă subacvatic.



12