Aproape o treime din armele folosite de gruparea Stat Islamic sunt fabricate în state membre UE, între care România, potrivit unui raport al Conflict Armament Research (CAR), organizaţie internaţională care documentează traficul de arme în zonele de război, scrie The Telegraph, preluat de News.ro. Raportul arată că militanţii Statului Islamic folosesc armament fabricat în ţări precum România, Ungaria, Bulgaria şi Germania.
Singurul producător mai mare de armament de la care se aprovizionează gruparea jihadistă este China. Raportul de 200 de pagini oferă cel mai cuprinzător studiu verificat al armelor folosite de gruparea Stat Islamic, prezentând o analiză a peste 40.000 de articole recuperate de la forţele ISIS pe parcursul a trei ani. Concluzia studiului Conflict Armament Research este că rezervele internaţionale de armament, menite să ajungă la facţiunile rebele din conflictul sirian, au ajuns de fapt la terorişti ISIS, care şi-au mărit semnificativ cantitatea şi calitatea armelor din arsenal.
SURSĂ IMPORTANTĂ DE APROVIZIONARE CU ARMAMENT: FABRICILE DIN ESTUL EUROPEI
În prima fază a conflictului, cea mai mare parte a armelor folosite de gruparea Stat Islamic erau capturate de la forţele irakiene şi siriene, dar de la finalul anului 2015 CAR a început să observe o nouă sursă importantă de aprovizionare cu armament: fabricile din Estul Europei. Armele şi muniţia au fost fabricate în fabrici din Europa, vândute în SUA şi Arabia Saudită şi transportate apoi peste graniţa turcă în Siria.
PRODUSE DIN FABRICI ROMÂNEȘTI
"Sunt momente în care statele care vor să atingă obiective politice pe termen scurt furnizează arme unor grupări asupra cărora exercită control redus sau deloc. Aceste arme ajung adeseori către cele mai organizate şi eficiente forţe rebele şi insurgente”, spune James Bevan, directorul executiv al CAR. Într-un caz, CAR a descoperit că maşini de luptă blindate au fost fabricate în state din UE şi vândute în SUA, de unde au fost livrate opoziţiei din Siria, ajungând apoi la ISIS. Un alt caz este cel în care în octombrie 2014 România a vândut armatei americane 9.252 de piese PG-9. Raportul contabilizează numeroase cazuri, confirmate de guvernul român, în care arme identificate în Siria şi Irak la gruparea Stat Islamic sunt fabricate în România (Cugir, Mija, Sadu). Însă armele respective (în special automate AKM, muniţie şi grenade antitanc) au fost vândute de România cu autorizaţie de export Statelor Unite ale Americii (principala prezenţă militară în zonele de conflict). Mai departe armele au ajuns să fie identificate la gruparea Stat Islamic, care, într-un fel sau altul, a intrat în posesia lor. Un caz documentat de autorii studiului Conflict Armament Research arată că un lot de grenade antitanc româneşti, PG 9 - 73 mm, fusese capturat de Statul Islamic de la gruparea rebelă anti-Assad Noua Armată Siriană, în oraşul Al Bukamal de la graniţa siriano-irakiană, în iunie 2016. Aceleaşi grenade au fost recuperate mai târziu de la un convoi al forţelor Statului Islamic lângă Fallujah.