Armele chimice ale lui Kadhafi, distruse

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Armele chimice ale lui Kadhafi, distruse

Externe 05 Februarie 2014 / 00:00 444 accesări

În timp ce efortul internaţional de a distruge armele chimice ale regimului sirian se amână, un alt arsenal a fost eliminat în secret de SUA şi de Guvernul Libiei: cel al fostului dictator libian, colonelul Muammar Kadhafi. Ultima tranşă (circa două tone de iperită sau gaz muştar) a fost distrusă din 26 ianuarie. Echipamentul folosit de SUA şi Libia pentru a elimina arsenalul a fost un cuptor portabil de înaltă tehnologie, care ar fi distrus sute de bombe de artilerie echipate cu gaz muştar. Deşi arsenalul Libiei este relativ mic, distrugerea sa a fost destul de dificilă, din cauza condiţiilor meteorologice şi geografice şi a pericolului pe care îl presupune acest proces într-o zonă dominată de conflicte tribale. Armata SUA avertizase despre pericolul ca armamentul să cadă în mâinile teroriştilor.

Din noiembrie 2013, agenţi libieni au fost antrenaţi în Germania pentru a putea realiza misiunea de eliminare a arsenalului chimic, care s-a desfăşurat într-o zonă deşertică a Libiei, la 400 de kilometri sud-est de capitala Tripoli. Este vorba despre o locaţie unde grupuri islamiste apropiate de al-Qaida începeau să capete forţă şi să câştige influenţă în rândul populaţiei. Această operaţiune de distrugere a armamentului chimic a însemnat o rază de lumină într-o ţară unde răpirile şi asasinatele practicate de poliţie şi militari riscă să devină un lucru obişnuit.

Eliminarea arsenalului lui Kadhafi pune capăt unui capitol pe care colonelul l-a început în 2004. În acel moment, regimul său declara că deţine 24,7 tone metrice de gaz muştar, folosit deja în Primul Război Mondial. În 2011, spionii occidentali au supravegheat distrugerea acestui arsenal, operaţiune care a avut loc într-un loc secret în deşertul libian, pentru a nu cădea în mâinile grupurilor teroriste. Ultimele două tone de armament libian distrus au reprezentat o cantitate infimă faţă de cele aproximativ 1.300 tone de arme chimice declarate de regimul sirian. Experţii au văzut, însă, în transportul şi modul de distrugere a acestor arme în Libia un exemplu de urmat şi pentru distrugerea arsenalului lui Bashar al-Assad, care a fost amânată mai mult decât era prevăzut. Pe 2 februarie, Casa Albă a dat asigurări că arsenalul sirian va fi distrus, în pofida tergiversării, procesul fiind ireversibil.

Taguri articol


12