Armenia şi Turcia au anunţat că au ajuns la un acord în vederea stabilirii de relaţii bilaterale şi a deschiderii frontierei lor, un gest important care vizează reconcilierea celor două ţări vecine, după decenii de neîncredere şi reproşuri reciproce. Într-un comunicat comun, Ministerele Afacerilor Externe din cele două ţări au anunţat că au convenit să înceapă consultări politice interne asupra a două protocoale, unul privind stabilirea de relaţii diplomatice, iar celălalt vizînd dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Frontiera dintre cele două ţări urmează să fie deschisă în decurs de două luni de la intrarea în vigoare a protocoalelor, a precizat Ministerul armean al Afacerilor Externe. Protocoalele vor prevedea, de asemenea, crearea unei Comisii comune însărcinate cu analizarea dimensiunii istorice a dezacordurilor dintre Armenia şi Turcia.
Autorităţile de la Ankara nu au relaţii diplomatice cu omologii de la Erevan de la independenţa Armeniei, în 1991, din cauza divergenţelor asupra problemei masacrelor comise împotriva armenilor în timpul Imperiului Otoman, între 1915 şi 1917. Masacrele şi deportările armenilor din această perioadă s-au soldat cu peste un milion şi jumătate de morţi, potrivit armenilor, între 300.000 şi 500.000, porivit turcilor, care recuză noţiunea de genocid, recunoscută, însă, de Franţa, Canada şi Parlamentul European. În plus, Turcia şi-a închis frontiera cu Armenia în 1993, ca măsură de susţinere a Azerbaidjanului, autorităţile de la Baku aflîndu-se în conflict cu Erevanul pentru controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah, o enclavă locuită de armeni pe teritoriul Azerbaidjanului.
Vizita istorică a preşedintelui turc, Abdullah Gul, în Armenia, în septembrie 2008, cu ocazia unui meci de fotbal între echipele naţionale, a marcat o schimbare în abordările celor două ţări. În urma acestei vizite, contactele s-au multiplicat, negocieri între Turcia şi Armenia, cu medierea Elveţiei, conducînd, în aprilie, la un acord asupra unei foi de parcurs, în vederea unei normalizări a relaţiilor acestora. Invitat de omologul său turc pentru a asista la un meci de fotbal Armenia-Turcia în octombrie, preşedintele armean, Serge Sarkissian, a anunţat că nu va merge, totuşi, în Turcia, atît timp cît frontierele dintre cele două ţări nu vor deschise. Eforturile în vederea unei normalizări sînt susţinute şi de Washington, preşedintele american, Barack Obama, făcînd apel la cele două părţi să ajungă rapid la un acord, cu ocazia unei vizite în Turcia. Însă premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, în luna mai, că ţara sa nu va deschide frontierele cu Armenia atît timp cît oficialii de la Erevan nu vor retrage trupele din regiunea separatistă azeră Nagorno-Karabah. Azerbaidjanul, o ţară bogată în zăcăminte de hidrocarburi, a sugerat deja că ar putea sista livrările de gaze către Turcia dacă Ankara nu va aborda problema Nagorno-Karabah în timpul negocierilor cu Armenia.