Armistiţiul din estul Ucrainei este în general respectat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nu se mai moare cum se murea

Armistiţiul din estul Ucrainei este în general respectat

Externe 16 Februarie 2015 / 00:00 592 accesări

Armistițiul intrat în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică, anunțat cu surle și trâmbițe de diplomația europeană, după negocierile de la Minsk, și considerat ultima șansă dată păcii în Ucraina și în regiune, dacă nu chiar în lume, pare să fie respectat, după cum apreciază atât autoritățile de la Kiev, cât și cele separatiste din estul Ucrainei. Adică, numărul morților a scăzut, semn că și confruntările și-au pierdut din intensitate. Totuși, doi civili ucraineni au fost uciși ieri în estul separatist. Kievul apreciază că este prea devreme să tragă concluzii, dar monitorizează situaţia împreună cu militarii. Pe de altă parte, în noaptea de sâmbătă spre duminică, unul dintre liderii republicii populare de la Doneţk (DPR) a anunţat, că nu au fost înregistrate încălcări ale armistiţiului. Însă Eduard Basurin, reprezentantul Ministerului Apărăriii DPR, a precizat că au existat unele încălcări ale armistiţiului în zona oraşului Debalţeve.

            Preşedinţii rus, Vladimir Putin, ucrainean, Petro Poroşenko, francez, Francois Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel, au semnat un document final, negociat miercuri şi joi, cu privire la o soluţionare paşnică a conflictului ucrainean, iar Grupul de Contact - reprezentanţii Kievului, separatiştilor, Moscovei şi OSCE - au negociat, în paralel, măsurile practice de punere în practică a înţelegerii. Documentul prevede, între altele, un armistiţiu între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii din estul ţării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părţi, retragerea armamentului greu de pe linia frontului, un schimb de prizonieri şi măsuri cu caracter politic pe termen lung, inclusiv alegeri în Donbas şi modificarea Constituţiei ucrainene, în vederea soluţionării conflictului.

            Între timp, două convoaie cu ajutoare umanitare de la Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă au traversat frontiera cu Ucraina şi se îndreptau ieri dimineaţă către regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk. Fiecare coloană livrează aproximativ 900 de tone de hrană, medicamente, materiale de construcţie şi manuale şcolare, iar din convoi fac parte peste 170 de vehicule. Rusia a trimis cu cele 13 convoaie anterioare peste 18.000 de tone de ajutoare, începând din august. Kievul şi Occidentul acuză Moscova că susţine cu armament şi trupe insurgenţii din estul Ucrainei, acuzaţii dezminţite de ruşi.

”NATO DESPARTE UE DE RUSIA” ”Alianţa Nord-Atlantică, puternic influenţată de SUA, încearcă să despartă UE de Rusia”, a apreciat, sâmbătă, ambasadorul rus la NATO, Aleksandr Gruşko. În opinia sa, ”procesul politic aflat în curs în cadrul NATO dovedeşte încercările de a despărţi Moscova de Bruxelles, prin crearea unui fel de cordon sanitar între cele două capitale”. Ambasadorul rus a făcut aceste declaraţii în contextul intensificării violenţelor în estul Ucrainei, cu doar câteva ore înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului stabilit joi la Minsk între părţile implicate în conflictul armat.

            Pe de altă parte, Rusia a depus la Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie pentru aprobarea înţelegerii de la Minsk asupra reconcilierii ucrainene şi speră ca textul să fie unanim acceptat. Intensitatea şi amploarea violenţelor din Ucraina au provocat îngrijorări că înţelegerea semnată săptămâna trecută la Minsk se poate dovedi la fel de ineficientă ca anteriorul armistiţiu de la 5 septembrie, tot de la Minsk.



12