„Armonii“ de primăvară, la Galeriile „Amfora“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Armonii“ de primăvară, la Galeriile „Amfora“

Cultură 07 Martie 2009 / 00:00 898 accesări

La Galeriile „Amfora“ este deschisă, pînă pe 18 martie, expoziţia de goblen „Armonii 2“. Cei nouă membri ai Asociaţiei Artiştilor Plastici „Amfora“: Maria Mergiani, Georgeta Mirea, Georgeta Neagu, Coca Spiridonică, Tina Milea, Elena Munteanu, Maria Russu, Ecaterina Topor şi Nicu Grigoraş au pregătit această expoziţie pentru a întîmpina, aşa cum se cuvine, ziua de 8 Martie. Vernisajul expoziţiei „Armonii 2“, acţiune văzută ca o continuare a „Armoniilor“ din 2007, a avut loc joi seara, în prezenţa criticului de artă Alice Dinculescu. „Apreciez perseverenţa cu care mai mulţi autori îşi desfăşoară activitatea, priceperea şi acumulările în domeniul tehnicii realizării acestei ţesături speciale care poartă denumirea de goblen. Tehnica iniţială a goblenurilor presupunea realizarea lor prin intermediul războiului de ţesut. Intenţia ulterioară, care datează de mai bine de un secol, propune publicului obiecte asemănătoare picturii; chiar şi temele se rezolvă prin intermediul firelor colorate, ele fiind chemate să reproducă fidel picturi de largă recunoaştere ce aparţin artei universale sau naţionale“, a apreciat criticul de artă Alice Dinculescu.

Cele opt expozante, cărora li se adaugă şi Nicu Grigoraş, s-au prezentat la această manifestare menită să celebreze gingăşia feminină cu goblenuri reprezentînd flori şi întruchipări ale feminităţii. Tina Milea, artista cu cea mai îndelungată activitate la Galeriile „Amfora“ (din 1987), în ceea ce priveşte goblenul, oferă publicului şi o mică lecţie de istorie, ilustrînd cu cîteva tapiserii istoria goblenului. Artista s-a prezentat la această expoziţie cu flori şi busturi de femeie, precum şi cu o lucrare specială, „Biblia cu două lumînări“. Goblenurile Cocăi Spiridonică au, după cum a precizat şi artista, o notă romantică. „Folosesc o tehnică mai aparte. Sînt nişte modele de provenienţă olandeză şi îmi oferă o mare satisfacţie cînd le fac. Mă impresionează culorile mai dulci“. La rîndul său, Ecaterina Topor expune şase portrete de femei, fie ele aristocrate sau simple ţărănci, reproduceri după pictori consacraţi precum: Renoir, Grigorescu şi Aman. Ecaterina Topor a mărturisit că are o pasiune pentru goblen de aproximativ 20 de ani. În luna iulie, cele două membre ale Asociaţiei „Amfora“, Coca Spiridonică şi Ecaterina Topor - născute în aceeaşi zi, acelaşi an, dar cu maniere diferite de lucru -, se vor prezenta în faţa publicului cu o expoziţie care le va reuni lucrările.

Maria Russu s-a prezentat la această expoziţie cu o „Fetiţă cu pălărie“, după Renoir, dar şi cu... amazoane, o altă ipostază a feminităţii. „Goblenul mă pasionează şi mă delectează. Cel mai mult îmi place să realizez goblenuri plecînd de la peisaje“, a mărturisit Maria Russu, care lucrează goblen de la 18 ani şi care a avut-o ca profesoară pe nepoata sculptorului Ion Jalea. Georgeta Neagu expune pe simezele galeriei „Amfora” goblenuri cu flori, pentru a ilustra cît mai bine Ziua Femeii. De altfel, aceasta este tema sa preferată. „Florile sînt întotdeauna iubite şi deconectează“, a mărturisit artista.

Vernisajul expoziţiei s-a încheiat cu un moment artistic dedicat Zilei Femeii, susţinut de elevii clasei I B, coordonaţi de învăţătoarea Adriana Grigoraş, de la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 8. Expoziţia poate fi vizitată de luni pînă vineri, între orele 10.00 şi 16.00.

Taguri articol


12