Arnold Daghani, (re)redescoperit prin intermediul „Scrisorilor către Daniela“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Arnold Daghani, (re)redescoperit prin intermediul „Scrisorilor către Daniela“

Cultură 09 Iunie 2009 / 00:00 1107 accesări

La Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman“ va fi lansat, vineri, de la ora 18.00, volumul „Arnold Daghani - Scrisori către Daniela“, ediţie îngrijită de Florica Cruceru, traducerea din limba engleză fiind semnată de Michaela Roşioru. Lucrarea, apărută la Editura „Europolis“, va fi prezentată de prof. univ. dr. Olga Duţu.

Arnold Daghani s-a născut la Cernăuţi, în 1909, şi a trecut în nefiinţă în 1985, la Hove, Anglia. Artist evreu, deosebit de talentat şi prolific, Arnold Daghani a fost închis în lagărul de exterminare de la Mihailovka (1941-1943) şi în ghetoul de la Bersad. Volumul îngrijit de istoricul şi criticul de artă Florica Cruceru scoate la iveală scrisorile adresate artistei şi poetei Daniela Miga, fiica farmacistului Miga, în perioada 1859-1984. Demersul istoricului şi criticului de artă Florica Cruceru este de apreciat, avînd în vedere faptul că îl aduce în conştiinţa publică pe acest plastician special. În Anglia s-a înfiinţat o fundaţie care îi poartă numele.

Scrisorile publicate în această carte „dezvăluie lupta dusă cu aceeaşi încrîncenare pentru impunerea operei aşa cum jurnalul vieţii din lagăr este reprezentarea disperată pentru supravieţuirea omului“, a mărturisit criticul de artă Florica Cruceru.

Opera lui Arnold Daghani, care ajunge la peste 4.000 lucrări, a primit recunoaşterea lumii abia cu un an înainte de trecerea sa în nefiinţă. Creaţii ale sale în diferite tehnici fac parte din patrimoniul Muzeului de Artă Constanţa şi din cel al Muzeului Naţional de Artă al României.

Taguri articol


12