Arsenie Boca, tot mai aproape să fie trecut în rândul sfinților

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Comisie teologică pentru cercetarea vieţii şi activităţii părintelui

Arsenie Boca, tot mai aproape să fie trecut în rândul sfinților

Social 18 Aprilie 2016 / 14:08 2925 accesări

O comisie specială a Bisericii Ortodoxe Române (BOR) va cerceta viaţa şi activitatea călugărului Arsenie Boca, pentru care s-au demarat procedurile în vederea canonizării. Specialiștii vor verifica minunile făcute de ”Sfântul Ardealului”, iar viaţa părintelui şi faptele ieşite din comun ale sale vor fi cercetate foarte atent. Comisia va cerceta şi minunile atribuite părintelui după ce el a trecut în nefiinţă. Prima şedinţă de lucru a comisiei a avut loc la sediul Episcopiei Devei şi Hunedoarei sâmbătă, 16 aprilie.

Părintele Arsenie Boca s-a născut la 29 septembrie 1910. A studiat la Gimnaziul ortodox „Avram lancu” din Brad, județul Hunedoara (1922-1929), Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu (1929-1933) și la Academia de „Belle Arte” din București, urmând și un stagiu de documentare la Muntele Athos. El a fost hirotonit diacon - necăsătorit în 1936 și preot la 10 aprilie 1942. La 3 mai 1940 a fost tuns în monahism la mănăstirea Sâmbăta, sub numele de Arsenie, a cărei obște a îndrumat-o până în toamna anului 1948, când a fost transferat de mitropolitul Nicolae Bălan la mănăstirea Prislop, redevenită atunci ortodoxă. Arestat de autoritățile comuniste în noaptea de 15 spre 16 ianuarie 1951, părintele Arsenie Boca a fost apoi închis la Aiud, Baia Sprie, Ocnele Mari și nouă luni la Canalul Dunăre - Marea Neagră. Eliberat la 17 martie 1952, el s-a întors la mănăstirea Prislop, participând la slujbe, pictând și lucrând în obștea mănăstirii. În anul 1955 călugărul era anchetat la Timișoara, suferind alte șase luni de detenție. În 1969, mănăstirea Prislop a fost închisă, iar părintele Arsenie - exclus din monahism, începând perioada de pribegie prin București și alte localități, în 1961 era angajat la Atelierele Patriarhiei, iar în 1968, pensionat. S-a retras la parohia Drăgănescu, lângă București, începând pictarea bisericii de aici. Ulterior s-a stabilit, cu o mică obște de maici, într-o casă din Sinaia. Spre sfârșitul vieții i s-a permis să se reîntoarcă la Prislop și a trecut la cele veşnice în 28 noiembrie 1989, la Sinaia, fiind înmormântat la mănăstirea Prislop.

SE SPUNE CĂ A FĂCUT MINUNI

Credincioşii care se confruntă cu mari probleme de viaţă, financiare şi de sănătate respectă un ritual şi vin să se roage la mormântul părintelui Arsenie de 3 ori într-un an. Mulți mărturisesc că, după ce s-au închinat la mormânt, s-au vindecat de boli grave. BOR a început procesul de canonizare a lui Arsenie Boca încă de anul trecut, însă acest proces poate dura ani de zile, așa cum declarau reprezentanții Patriarhiei Române la acea vreme.

Potrivit Patriarhiei, procesul de canonizare începe din teritoriu, în acest caz iniţiativa având-o Episcopia Devei şi Hunedoarei, în subordinea căreia se află mănăstirea Prislop, unde a slujit părintele Arsenie Boca. Episcopia va aduna dovezi şi mărturii privind viaţa lui Arsenie Boca, urmărind ortodoxia credinţei, sfinţenia vieţii şi evlavia populară. Odată strânse toate aceste date, dosarul va fi înaintat Sinodului Mitropoliei Ardealului, care îl va completa, dacă este cazul, şi îl va înainta mai departe Sfântului Sinod al BOR, pentru a fi analizat de Comisia de canonizare. Pentru canonizarea părintelui a fost inițiată și o petiție online, care a strâns deja peste 13.500 de semnături.



12