Unul dintre „viciile” plăcute ale românilor este consumul cafelei. Fie că este băută la începutul fiecărei zi de lucru, fie că este băută la o întâlnire amicală, fie că ţine cap de meniu pe meniurile puzderiilor de cafenele, această băutură are o istorie la fel de bogată ca a vinului şi poartă amprenta fiecărei culturi. În ciuda faptului că sunt mari consumatori de cafea, românii cunosc, însă, prea puţine despre tabieturile lor. Acesta a fost şi motivul pentru care, la Constanţa, a fost organizat un seminar găzduit pentru barmanii de la malul mării, ca ei să câştige nu doar pasiune, dar mai ales informaţiile necesare pentru a ne putea oferi cea mai bună cafea. În centrul acestui eveniment a stat Mihai Panfil, din Mangalia, membru al juriului la preselecţia naţională a Campionatului Mondial de Barrista, care, după 11 ani de carieră de barman atât în ţară, cât şi în străinătate, a devenit nu doar pasionat, ci şi specialist în preparatul aromatei băuturi.
Reporter (Rep.): Cum se recunoaşte un „cafegiu” profesionist?
Mihai Panfil (M.P.): În primul rând, un băutor care se respectă trebuie să aibă cunoştinţe despre diferitele culturi de cafea. Fiecare plantă, în funcţie de sol şi de ceea ce creşte în apropierea sa îşi formează o anumită aromă. Trebuie să ştie cum creşte planta, cum se recoltează, cum se prelucrează, procesarea ei contribuie la cafele diferite. Dacă este prăjită mai mult, cafeaua este mai amară, iar mai puţin, devine mai acidă. Cel care are o influenţă directă asupra cafelei este barista: în funcţie de cum o macină sau o prepară, obţine un produs mai bun sau mai rău. Sunt importante aromele pe care ar trebui să le găsim în cafea, dar acestea pot fi şi negative, dacă a fost greşit preparată. Toate aspectele enunţate fac diferenţa, iar esenţial este „stropul de pasiune” din spatele barului.
Rep.: Ce contribuie la o cafea bună?
M.P.: Cafeaua este un produs perisabil, trebuie consumată proaspătă. În contact prelungit cu lumina sau aerul, se strică. Trebuie închisă ermetic, iar măcinarea cafelei trebuie făcută exact înainte de preparare. Dacă stă prea mult timp măcinată, îşi pierde din arome, se oxidează, deoarece are arome volatile. Ceaşca în care este servită trebuie să fie caldă. Dacă temperatura apei este la temperatura de fierbere, din cafea iese ceea ce nu ne dorim. Temperatura apei trebuie să fie între 92 şi 96 grade. Dacă măcinăm prea fin cafeaua, se arde. Important este modul de consumare, acei aburi care ies imediat după ce cafeaua este făcută conţin arome, care, odată inspirate, transmit simţurilor mesaje plăcute. Dacă un client savurează o cafea într-o terasă foarte mare şi îi este adusă după 20 minute, nu mai simte nimic. 80% din plăcerea cafelei este produsă de mirosul său aromatic. Cafeaua se consumă pentru savoare şi aromă, în lipsa lor râmâne doar cofeina. (va urma)