Artă decorativă şi literatură

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Galeria „Amfora”

Artă decorativă şi literatură

Cultură 21 Noiembrie 2009 / 00:00 570 accesări

Galeria de Artă „Amfora” din cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale a găzduit, joi seară, un triplu eveniment cultural. Vernisajul expoziţiei de plante presate intitulată „Din flori de Techirghiol” şi realizată de Constanţa Vlăgea a fost „un pretext” pentru alte două momente deosebite: lansarea romanului „Între malurile vieţii” şi prezentarea obiceiurilor din zona Dobrogei de Sud, din noaptea Sfântului Andrei.

Tablourile decorative ale Constanţei Vlăgea, realizate din materiale frunze, flori şi plante presate, sunt o adevărată încântare pentru cel care le priveşte. „Constanţa Vlăgea reuşeşte să realizeze nişte lucrări decorative care se află la frontieră cu arta plastică, în sensul că lucrurile se individualizează prin compoziţia proprie, au tonuri de cald şi rece obţinute prin reţeta proprie. Toate acestea, însumate, duc la realizarea unor lucrări care au valoare plastică şi emoţională”, a apreciat artistul plastic Leonte Năstase.

Fascinaţia pentru Techirghiol nu se regăseşte doar în expoziţia cu tentă autumnală a Constanţei Vlăgea, ci şi în cel de-al doilea roman al său, „Între malurile vieţii”, care a fost prezentat de scriitorul Ovidiu Dunăreanu. Acesta a apreciat stilul curat şi direct al autoarei, care a demonstrat, încă de la prima carte, calităţi reale de prozator. Despre acest artist plurivalent a vorbit şi autoarea de carte Mihaela Burlacu, consilier superior în cadrul Direcţiei de Cultură a Consiliului Judeţean Constanţa.

Trupa de teatru „Scena lui Tănase” a Casei de Cultură Techirghiol a deschis seara specială de la „Amfora” cu un spectacol care a surprins obiceiurile din noaptea fabuloasă a Sfântului Andrei, sărbătoare care se suprapune Anului Nou Dacic. Tinerii au prezentat „Bocetul Andreiului”, iar fetele au descântat de dragoste, folosind textele originale culese de renumitul etnograf al spaţiului dobrogean, Dumitru Galavu din Dobrogea de Sud, care este sărbătorit, anual, la Techirghiol, de Sfântul Dumitru. „Scena lui Tănase” a fost înfiinţată la începtul acestui an, cu ocazia manifestărilor dedicate lui Mihai Eminescu, membrii săi având vârste cuprinse între patru şi 23 de ani. „Încercăm să aducem lângă noi oameni cărora le place Eminescu şi poezia, încercăm să-i sensibilizăm de Dragobete şi să-l înlocuim pe Valentin şi să le arătăm adolescenţilor că viaţa nu este doar calculator, bar şi fum”, a prezentat Constanţa Vlăgea câteva dintre obiectivele trupei pe care o conduce.

Expoziţia „Din flori de Techirghiol” va putea fi vizitată, la Galeria „Amfora”, până pe data de 3 decembrie.



12