Arta, dincolo de magie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Arta, dincolo de magie

Cultură 09 Decembrie 2009 / 00:00 454 accesări

O inedită expoziţie de sculptură, grafică şi pictură a artistului român stabilit în Franţa, Alexandru Paraschiv, s-a vernisat, ieri după-amiază, la Muzeul de Artă. Manifestarea expoziţională, intitulată „Arta dincolo de magie” şi prefaţată de un recital de pian susţinut de Lucian Ştefan Velciu, a fost organizată de instituţia gazdă, în colaborare cu Muzeul „Dunării de Jos” Călăraşi. Vernisajul a avut loc în prezenţa unui public numeros, din rândurile căruia au făcut parte oameni de cultură, profesori, artişti plastici.

Preocupat de un limbaj conotativ, Alexandru Paraschiv îşi dovedeşte, în lucrările sale, fascinaţia pentru tot ceea ce este în viaţă: florile, arborii, animalele, ploaia, muzica şi mai ales... femeia. De la „Femeie îngenuncheată” şi până la „Venus”, în opera sa se întâlnesc toate ipostazele clasice ale femeii, a cărei gestualitate păstrează structurile statuetelor preistorice. De altfel, creaţiile artistului pot fi asociate cu limbajul magic al figurinelor antropomorfe din culturile neolitice, arta şi magia fiind pentru Alexandru Paraschiv un demers tematic. „Sculptura practicată de acest artist discret, retras, într-un fel, dintr-o realitate din ce în ce mai apăsătoare, se situează sub semnul reevaluării unor zone ale plasticii arhaice sau dinspre zorile clasicismului, cu redistribuirea accentelor în scopul atingerii plenitudinii formale, într-o viziune profund antiretorică şi anticalofilă”, este de părere criticul Gheorghe Vida.

Născut în iunie 1957, Alexandru Paraschiv este absolvent al Academiei de Arte Frumoase „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, în 1983. Plasticianul a fost bursier la atelierul „Dimitrie Paciurea”, a obţinut Premiul I la Concursul Internaţional Monaco, Palm D’Art Cannes (2007), Festival D’Art Contemporan, precum şi alte premii la competiţii internaţionale. Artistul este membru al Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor, Paris, UNESCO şi are lucrări în colecţii private din Franţa, Austria, Statele Unite, Canada, Japonia, Anglia. De-a lungul timpului, a avut numeroase expoziţii personale, dar şi de grup.



12