Artă modernă şi contemporană, scoasă la licitaţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În această seară

Artă modernă şi contemporană, scoasă la licitaţie

Cultură 09 August 2008 / 00:00 688 accesări

Licitaţia de artă modernă şi contemporană organizată de renumitul colecţionar de artă constănţean Doru-Dan Preda şi începută ieri seară, la Grand Hotel Rex din staţiunea Mamaia, continuă şi astăzi, tot de la ora 20.30. Doru-Dan Preda scoate la licitaţie cîteva zeci de lucrări din propria colecţie de artă, al căror preţ de pornire este cuprins între 1.500 şi 18.000 de euro. Este vorba despre picturi şi sculpturi de mare valoare, care vor trezi interesul adevăraţilor colecţionari de artă, aceştia avînd, acum, prilejul de a face noi achiziţii.

Creaţiile scoase la licitaţie poartă semnătura unor artişti români de marcă: Aurel Gheorghiu Cogealac, Gheorghe Caruţiu, Sorin Ilfoveanu, Gheorghe Firică, Gheorghe Constantin, Tanasis Fappas, Constantin Papadopol, Constantin Cerăceanu, Ignat Ştefanov, Gelu Costea, Traian Brădean, Petre Grăjdeanu, Daniela Ţurcanu, Anamaria Baciu Avram, Elena Cristea, Marin Gherasim, Ştefan Câlţia, Valeriu Mladin, Ion Alin Gheorghiu. Potrivit catalogului de licitaţie, cel mai mare preţ de pornire îl au două sculpturi de Ion Alin Gheorghiu, „Quimeras” - 18.000 de euro şi, respectiv, „Himera” - 15.000 de euro. De asemenea, lucrările din celebra serie a „Grădinilor suspendate” - ulei pe pînză, de acelaşi Ion Alin Gheorghiu, au preţuri de pornire de 10.000, 11.000 şi 12.000 de euro. Ion Alin Gheorghiu a fost distins, în anul 1999, cu premiul Universităţii Cambridge pentru „Cel mai bun artist al lumii“, iar în 1999, a devenit membru titular al Academiei Române. Marele pictor, nume de referinţă al artei româneşti din ultimele cinci decenii, s-a stins din viaţă în anul 2001, lăsînd în urmă o operă vastă, care cuprinde peste 90 de creaţii de valoare. Din bogata sa operă fac parte atît lucrări de pictură, grafică şi sculptură, cît şi de tapiserie, printre cele mai cunoscute creaţii numărîndu-se ciclurile „Grădini suspendate“ (pictură) şi „Himere“ (sculptură). Licitaţia se va face şi prin telefon, la numerele: 0727.729.978 şi 0721.612.313.

Întreaga licitaţie a fost concepută şi organizată de Doru-Dan Preda, mare colecţionar de artă, care provine din familia Buzeştilor, un neam de boieri din Oltenia. Acesta este absolvent al Institutului de Marină „Mircea cel Bătrîn” din Constanţa, promoţia 1979. Încă din perioada studenţiei, s-a remarcat prin preocupările ştiinţifice, pasiunea sa pentru artă şi cultură transformîndu-l într-un veritabil colecţionar. Experienţa anilor tinereţii, ca şi comandant de navă, i-a dat posibilitatea să-şi dezvolte spiritul artistic, nu doar de a lua contact cu natura, cu mările şi oceanele lumii, acesta vizitînd aproape toate marile muzee şi cunoscînd importanţi colecţionari din străinătate. Din vasta sa colecţie de artă fac parte lucrări de pictură clasică românească, pictură contemporană - mai ales din grupul Ştefan Câlţia, Sorin Dumitrescu, Sorin Ilfoveanu, Marian Zidaru, Ion Alin Gheorghiu şi alţii, precum şi piese de mică serie din arta universală contemporană - Gio Fattori, Antonovici etc. Bun cunoscător al lui Brâncuşi, Doru-Dan Preda este posesor al unor sculpturi mici şi medii. În anul 1990, a deschis prima galerie particulară de artă din România „Royal Gallery Ltd” (1991 - 1994), iar în 2005, tot în oraşul de la malul mării, a deschis Casa de Licitaţii „Preda’s”. Pasiunea sa pentru artă şi cultură s-a concretizat şi în editarea, tot la Constanţa, a revistei de artă, antichităţi şi arheologie, „Preda’s”, precum şi a unei alte publicaţii deosebite, unică în spaţiul-creştin est-european, „Scythia Apostolică”. De asemenea, Doru-Dan Preda se numără printre privilegiaţii care au avut ocazia de a-l cunoaşte pe marele Picasso, precum şi de a intra în posesia unei lucrări a acestuia, „Jean-Pierre cu pepene”.



12